Miomi, tumori koji se liječe

Tačan uzrok nastanka mioma i dalje nije utvrđen, ali ispitivanja potvrđuju da se oni javljaju u reproduktivnom periodu žene, kada je lučenje hormona najintenzivnije, kao i da genetska predispozicija ima značajnu ulogu. U nekom periodu života, s miomima se suočava čak 40 odsto žena u svetu, a doskora su se kod nas najčešće lečili hirurški. Odnedavno, u borbi protiv mioma i našim ženama je dostupna terapija lekom.

Zdravlje 09.04.2015 | 07:17
Miomi, tumori koji se liječe

Miomi ili fibroidi su dobroćudni tumori glatkih mišića materice koji mogu da variraju po broju i veličini. U većini slučajeva ne daju nikakve simptome i otkrivaju se slučajno, tokom rutinskog ginekološkog pregleda.

Pripremila Ana Stamenković

Kod određenog broja žena javlja se osećaj pritiska na mokraćnu bešiku ili debelo crevo, bol u donjem delu leđa ili u trbuhu, nelagodnost prilikom seksualnog odnosa, nepravilna i obilna krvarenja iz materice čija je posledica anemija koju je obično teško lečiti.

„Miomi predstavljaju najčešće beningno oboljenje kod žena, a posebno u reproduktivnom zdravlju, kod svake treće žene posle 42. ili 43. godine. Kod većine žena miomi se samo prate“, objašnjava načelnica Dnevne bolnice GAK „Narodni front“, doktorka Ana Mitrović.

Ističe da se ne može reći da raste broj žena sa miomima.

„Ali mogu reći da je bolja dijagnostika, pa zahvaljujući dobrim aparatima konstatujemo i izuzetno male miome. Najvažnije je proceniti šta ponuditi ženama od terapijskih mogućnosti“, kaže Mitrovićeva.

Samo lečenje mioma zavisi od starosti žene, broja porođaja, lokalizacije tumora, opšteg zdravlja. Do sada su se najčešće lečili operativnim metodama, klasično ili laparoskopski. Sada, kod određenog broja žena može da se primeni i tromesečna terapija lekovima koja, po potrebi, može i da se ponavlja.

„Dosadašnja iskustva sa ovim lekom su odlična, kod većine žena se reguliše krvarenje, koje prestaje, popravlja se krvna slika i ukoliko je potrebna hirurgija, ovo je dobra priprema. Takođe primenom, otprilike 85 odsto žena dobro reaguje i smanji se veličina mioma“, kaže Ana Mitrović.

Pojava mioma, simptomi koji ih prate, ali i operacija zbog tog zdravstvenog problema, česti su razlozi za odlazak na bolovanje ili izostanak s posla. Zbog toga i lekari i pacijentkinje velike nade polažu u novu terapijsku mogućnost, iako se za sada ovaj lek ne izdaje o trošku države.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar