Иран упутио разарач према Јемену

Иран је данас упутио разарач и још један брод у воде у близини Јемена, у атмосфери убрзаних америчких испорука оружја коалицији коју предводи Саудијска Арабија у борби против побуњених Хутија, што осликава све дубље уплитање страних сила у јеменски конфликт.

Свијет 08.04.2015 | 21:24
Иран упутио разарач према Јемену

Иранска телевизија на енглеском језику Прес ТВ је цитирала домаћег контра-адмирала Хабиболаха Сајарија, који је рекао како ће ирански бродови бити дио "антипиратске кампање", којом ће се чувати поморски путеви у овом региону, преноси АП.

Критичари Ирана истичу како та земља наоружава побуњене Хутије, јер су шиитске вјероисповести, док Техеран и сами побуњеници поричу било какву директну војну помоћ.

Замјеник америчког државног секретара Ентони Блинкен за насиље у Јемену окривљује Хутије и снаге одане бившем јеменском предсједнику Али Абдулаху Салеху, истичући одлучност САД да бране Саудијску Арабију.

Ваздушна кампања арапских земаља, којом се подржава међународно признати предсједник Јемена Хади који је у међувремену нашао уточиште у Саудијској Арабији, засад није успјела да спријечи напредовање Хутија у Адену, на југу Јемена.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Моји цудни пријатељи

08.04.2015 19:33

Моја фризерка је Иранка и до сада најбљубазнији странац који крати косу мени, а и мојем оцу Србину. Мислим да су Иранци трпециви до неке границе, а да су Арапи агресивни без граница. Прес ТВ је на висем нивоу него ЦНН. За мене је у равнини с Руссиа Тодаy.

ОДГОВОРИТЕ