Iran uputio razarač prema Jemenu

Iran je danas uputio razarač i još jedan brod u vode u blizini Jemena, u atmosferi ubrzanih američkih isporuka oružja koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u borbi protiv pobunjenih Hutija, što oslikava sve dublje uplitanje stranih sila u jemenski konflikt.

Svijet 08.04.2015 | 21:24
Iran uputio razarač prema Jemenu

Iranska televizija na engleskom jeziku Pres TV je citirala domaćeg kontra-admirala Habibolaha Sajarija, koji je rekao kako će iranski brodovi biti dio "antipiratske kampanje", kojom će se čuvati pomorski putevi u ovom regionu, prenosi AP.

Kritičari Irana ističu kako ta zemlja naoružava pobunjene Hutije, jer su šiitske vjeroispovesti, dok Teheran i sami pobunjenici poriču bilo kakvu direktnu vojnu pomoć.

Zamjenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken za nasilje u Jemenu okrivljuje Hutije i snage odane bivšem jemenskom predsjedniku Ali Abdulahu Salehu, ističući odlučnost SAD da brane Saudijsku Arabiju.

Vazdušna kampanja arapskih zemalja, kojom se podržava međunarodno priznati predsjednik Jemena Hadi koji je u međuvremenu našao utočište u Saudijskoj Arabiji, zasad nije uspjela da spriječi napredovanje Hutija u Adenu, na jugu Jemena.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Moji cudni prijatelji

08.04.2015 21:33

Moja frizerka je Iranka i do sada najbljubazniji stranac koji krati kosu meni, a i mojem ocu Srbinu. Mislim da su Iranci trpecivi do neke granice, a da su Arapi agresivni bez granica. Pres TV je na visem nivou nego CNN. Za mene je u ravnini s Russia Today.

ODGOVORITE