Зашто све теже подносите мамурлук?

У двадесетим годинама сте мамурлук подносили јуначки, а сада вас дан након пијанчења цео дан боли глава и не можете да устанете из кревета? Ево шта научници кажу о томе...

Здравље 08.04.2015 | 19:58
Зашто све теже подносите мамурлук?

Некада смо могли лако да се ухватимо у коштац с алкохолом, али сада кад смо старији све се теже опорављамо од чашице више. Не, не ради се о вашој машти: ваша јетра није машина која обрађује алкохол онако као што је некад.

„Како старимо, цео наш процес опоравка постаје дужи, спорији и тежи“, каже гастроентеролог Марк Велтон.

Објашњење

Немачки научници тврде да се годинама смањује производња ензима јетре дехидрогеназе, који је одговоран да разблажи две врсте пића (етанол и метанол), која су присутни у већини алкохолних пића.

У складу са овим открићем, када попијете исту количину алкохола за десет година, вашем телу ће требати много више да се опорави и преброди мамурлук.

Међутим, када смо старији, не можемо да проведемо цео дан код куће, излежавајући се, већ нас чека посао и хиљаду других обавеза.

Зато је најбоље да превентивно ујутру попијете шејк од протеина из сурутке и чоколадног млека. Млеко и протеини садрже цистеин, амино киселину која помаже вашем телу да се избори са токсинима.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко

08.04.2015 18:11

Бас сам позелио да се напијем,па како буде!

ОДГОВОРИТЕ