Zašto sve teže podnosite mamurluk?

U dvadesetim godinama ste mamurluk podnosili junački, a sada vas dan nakon pijančenja ceo dan boli glava i ne možete da ustanete iz kreveta? Evo šta naučnici kažu o tome...

Zdravlje 08.04.2015 | 19:58
Zašto sve teže podnosite mamurluk?

Nekada smo mogli lako da se uhvatimo u koštac s alkoholom, ali sada kad smo stariji sve se teže oporavljamo od čašice više. Ne, ne radi se o vašoj mašti: vaša jetra nije mašina koja obrađuje alkohol onako kao što je nekad.

„Kako starimo, ceo naš proces oporavka postaje duži, sporiji i teži“, kaže gastroenterolog Mark Velton.

Objašnjenje

Nemački naučnici tvrde da se godinama smanjuje proizvodnja enzima jetre dehidrogenaze, koji je odgovoran da razblaži dve vrste pića (etanol i metanol), koja su prisutni u većini alkoholnih pića.

U skladu sa ovim otkrićem, kada popijete istu količinu alkohola za deset godina, vašem telu će trebati mnogo više da se oporavi i prebrodi mamurluk.

Međutim, kada smo stariji, ne možemo da provedemo ceo dan kod kuće, izležavajući se, već nas čeka posao i hiljadu drugih obaveza.

Zato je najbolje da preventivno ujutru popijete šejk od proteina iz surutke i čokoladnog mleka. Mleko i proteini sadrže cistein, amino kiselinu koja pomaže vašem telu da se izbori sa toksinima.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marko

08.04.2015 18:11

Bas sam pozelio da se napijem,pa kako bude!

ODGOVORITE