ЕУ осудила изјаве премијера Едија Раме

ЕУ је реаговала на изјаве Едија Раме, наводећи да су неприхватљиве провокације пошто земље Западног Балкана напредују свака својим темпом у ЕУ интеграцији.

Регион 08.04.2015 | 10:20
ЕУ осудила изјаве премијера Едија Раме

То је пренела Маја Коцијанчич, портпаролка високих званичника Европске комисије Федерике Могерини и Јоханеса Хана, уз наводе да напредак ка ЕУ укључује регионалну сарадњу, помирење и добросуседске односе.

Она је тиме дала званичну оцену ЕУ данашњег "упозорења Европској унији" албанског премијера Раме да ће Албанија и Косово "бити принуђени да се уједине" ако ЕУ не буде отворила путеве за европску интеграцију и укидање виза Приштини.

"Пошто смо проверили шта је премијер Рама рекао у интервјуу, подвлачимо да Западни Балкан има јасну европску перспективу, утврђену од ЕУ на највишој равни. Сви партнери у региону су својствено сами потврдили опредељење за тај циљ и решеност да испуне нужна мерила, уз пуно поштовање начела и стандарда ЕУ", наводи се у саопштењу.

ЕУ је у осврту на изјаву албанског премијера, како је пренела Маја Коцијанчич, "указала на то да они (партнери у региону) напредују, свако својим темпом, на том путу и ми од њих очекујемо нужне напоре за даљи напредак".

"Поменута опредељења такође укључују регионалну сарадњу, помирење и добре суседске односе; све провокативне изјаве су у том оквиру неприхватљиве", предочено је у реаговању ЕУ на изјаву Раме.

Рама је у изјави са шефом дипломатије Косова Хашимом Тачијем приштинској телевизији Клан Косова, такође рекао да се "две земље заузимају за уједињење кроз чланство у Европској унији".

Тачи је рекао да Рамине речи нису претња Европској унији, већ да је реч о реалности која се може остварити у будућности и која може бити резултат изолације Косова из ЕУ, а изнео је и тврдњу да је Косово већ испунило све обавезе за укидање ЕУ виза.

Српски премијер Александар Вучић поручио да се "Косово и Албанија, како је Рама говорио, на класичан начин никада неће ујединити", нагласивши да албански вођи "треба да престану са даљим изазивањем нестабилности у региону".

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је предочио да изјаве албанског премијера Раме представљају напад на мир и нагласио да то представља претњу која спада у надлежности ЕУ и УН и да због тога Србија очекује да се кључне међународне организације огласе и изнесу суд о таквим изјавама које представљају хушкање на нове поделе.

(Бета)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

08.04.2015 08:26

ЕУ=ЕВРОПСКА ТРАГЕДИЈА, ЕДИ МЕРКЕЛ=АНГЕЛА РАМА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

08.04.2015 08:54

Он то није дзаба рекао неко му је обецао само Маја није упозната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

08.04.2015 09:30

Који цинизам ЕУ.Све ради за самосталност Косова,а осуђује изјаву.Као САД-е,на једној страни подржава Муслимане,а на другој ратује против њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

08.04.2015 12:20

Запад то и настоји да оствари, пошто су Срби за њих реметилачки фактор одавно. Само неће јавно него у рукавицама притискају Србију да призна Косово па би онда као двије "суверене" државе искористиле право на уједињење и то би онда за Запад било "легално", али не важи за Србе и Србију. Лицемјерству ЕУ никада краја.

ОДГОВОРИТЕ