Хрвати сматрају да се у СФРЈ живјело боље?

Истраживање портала Моје вријеме.хр показује да чак 82 одсто хрватских испитаника с великим искуством живота у СФРЈ мисли да се тада живело боље, 74 да би се могло под одређеним условима поново живети у једнопартијском систему, а 40 одсто сматра Јосипа Броза Тита позитивном особом.

Занимљивости 08.04.2015 | 07:12
Хрвати сматрају да се у СФРЈ живјело боље?

Истраживање "Је ли нам некад било боље?" спроведено је међу генерацијама старијим од 50 година, а учествовало је више од 2.200 грађана Хрватске и БиХ, преноси ХИНА.

Да се у бившој држави живело боље или много боље мисли 82 одсто испитаника из Хрватске, да је било лошије тврди четири одсто њих, док је "не дај боже да се понови" био одговор шест одсто. При томе 14 одсто анкетираних за себе отворено кажу да су југоносталгичари, док их 62 одсто мисли да нису. Повремених југоносталгичара је 22 одсто.

Међу изричитим верницима је 12 одсто декларисаних југоносталгичара, а 19 одсто повремено. Чак 60 одсто испитаника је рекло да би без проблема могло живети у једнопартијском систему, ако би тај живот проводили у благостању, а 14 одсто би то прихватило, у зависности која би партија била на власти.

Истраживачи закључују да то значи да би чак 74 одсто испитаника, који имају искуство живота у СФРЈ, могло поновно живети у друштву с једном политичком странком, док је тек сваки пети испитаник (21 одсто) категорички тврдио да не би могао живети у једноумљу.

О Титу, 40 одсто испитаника мисли како је био позитивна особа, а свега осам одсто сматра да је реч о диктатору. Међу изричитим верницима 14 одсто мисле да је Јосип Броз диктатор, док га 31 одсто сматра безусловно позитивном особом.

Да у СФРЈ није било дискриминације на основу националности сматра 83 одсто анкетираних, док 13 одсто сматра да су били дискриминисани. Међу хрватским испитаницима 56 одсто се изјаснило да су верници, а 36 одсто да нису. На богослужја је у време СФРЈ одлазило 78 одсто испитаних, а 38 одсто је редовно одлазило у цркву или џамију.

Корупција је данас водећи проблем хрватског друштва, сматра 69 одсто испитаника, који тврде да је корупције у Југославији било мање него данас, а само два одсто мисли да је корупције раније било више него у самосталној Хрватској.

Жал за куповном моћи из времена СФРЈ показује 55 одсто испитаника, док 28 одсто тврди да је данас много већа. У поређењу са својим одрастањем у СФРЈ, чак 91 одсто испитаних мисли да данашња деца одрастају у несигурнијем окружењу, док их само четири одсто мисли да су сигурнија.

За повратак некад популарних омладинских радних акција гласало би 73 одсто хрватских испитаника старијих од 45 година, а против 15 одсто.

Испитивање у БиХ показује да тамошњи грађани старији од 45 година исказују углавном позитивне ставове и осећања према некадашњој заједничкој држави у још већој мери од хрватских.

Тако, 87 одсто испитаника из БиХ сматра да не би био лош повратак у једнопартијски систем, њих 92 одсто оцењује да се некад живело боље, чак 66 одсто испитаника мисли да је живот у Југославији био много бољи, док Тита позитивном особом сматра високих 65 одсто испитаника, а диктатором свега три одсто.

Извор: Б 92

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

додано

08.04.2015 05:54

Зар је то и упитно?Сигурно да се зивјело боље,могао си се сколовати,наци посао а то су предувјети за бољи зивот и све смо то имали за вријеме Тита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

видовитаВанга

08.04.2015 05:57

Ех, не само Хрвати, него сви сматрају да су живели боље у Титовој Југославији, осим тајкуна....И у Југи се је крало, ал се нешто и народу дало, а сада само краду и народу ништа не дају! Истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрен

08.04.2015 05:58

Само данашњи криминалци и национални екстреми пљују на те Титине тековине и СФРЈ, у којима је народ био задовољан према овом данашњем лошем и биједном животу, који би свако желео да га нема и да нестане јер је одвратан у свему за живот човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

08.04.2015 07:46

" Наси драги политицари " не могу ни да окреце оно сто им је марсал Тито оставио , а камоли да ста направе !!

Name

Посјетилац

08.04.2015 06:02

Хрватска ће се ускоро наћи у ситуацији сличној Грчкој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марx

08.04.2015 06:34

Живјеле Марxове идеје, то је будућност човјечанства??

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан...

08.04.2015 06:47

...Мислили сте да су вам Срби највеци проблем...никада висе заједницко, једном се српски народ опекао, "Југославија ", највеца гробница мог народа... Тито и комунистицка банда и пропаганда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

08.04.2015 08:19

Ај ми молим те објасни сто је Yуга била гробница Српског народа !!?? Јел сто су Дразу и остале ултра националисте смакнули? Процитао сам један добар коментар на ову тему 'само данасњи криминалци и национални екстремисти пљују на Тита'. У које ти спадас? Хрватски националисти га мрзе јер је гонио устасе и до 70 и неке године а српски националисти јер је гонио цетнике.

Name

Тамо Далеко Бреее

08.04.2015 06:50

Знаци бре и суседима напокон додје из д... у главу. Ста реци осим помози Бозе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.04.2015 07:19

Зивјела СФРЈ и друг ТИТО. Сретан сам сто сам родјен за вријеме Јосипа Броза. То је било вријеме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре нормалан

08.04.2015 07:42

У Титино вријеме та земља СФРЈ је имала сто нико у регији није имао или је имала, а то је: 4-5 творница аутомобила, 3-4 бродоградилиста, 2-3 творнице малих авиона, 5-6 фабрика аутобуса и камиона, 1 фабрику локомотива, 3-4 фабрике зељезницких вагона, познате свјетске брендове хране и пица, познате производе од дрвета, фирме које су градиле хидроцентрале и димњаке, фабрике које су извозиле целик и производе, имали свјетске писце и музицаре, сликаре и умјетнике, земљу у којој су се снимали Холлywодски филмови, земљу која је била свјетски, европски и балкански првак у многим спортовима, имали Олимпијаду, Универзијаду, Медитеранске игре и безброј свјетских и осталих првенстава, имали и зимски и љетни и сеоски туризам... Е сад ти "нормалан" молим те кази ми која је то земља у окрузењу имала? Нити једна, нити капиталистицка нити социјалистицка... И то као теби није одговарало? Е видис мени јест. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

08.04.2015 10:02

Мислиш на "шрафцигер индустрију" страних производа? Ееее, јадан ли си и ти! Наведи ми само један тадашњи модел камиона, аута или авиона, а да то није рађено по страним лиценцама и за рачун странаца? Још једно у низу лупетања!

Name

08.04.2015 20:20

Авион "галеб",тенк "84",камионске приколице (нисам сигуран како се звасе),трактор "ракивица" и "имт",златара "мајданпек",...све смо производили.

Name

007

08.04.2015 09:22

По мени,да се прави анкета у бишој Југи,вечина би рекла да је био бољи живот,економска сигурност,мање криминала,корупције.Једноставно бољи и мирнији живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗУКИ

08.04.2015 09:50

Мили Боже, колико је народ још увијек заглупљен и затупљен! Једина срећа је у томе што и та популација биолошки изумире, па више неће имати ко да лупета овакве глупости. Па, драги "титоисти", ако је овде толико било добро у доба шепавог бравара, зашто је у његово вријеме из земље побјегло на милионе данашњих "гастарбајтера"?! Да ли знате, господо, пардон, другови, да је у то вријеме опште стање у свијету било много боље него данас, а маршал није владао баш читавим свијетом?! Да ли знате да је постојало нешто и прије њега? Не, не, не знате, нису вас то учили у Кумровцу! Тамо су вас учили да је историја планете почела и завршила с њим! Није вас било срамота примати плате за нерад? Није вас било срамота да преко штеле добијате станове које сте касније могли откупити за мизерију? Нисте се питали да ли сте то заслужили? Е, па нема више, другарице и другови, нема џабане, лажних борачких пензија и осталога, што је на крају и морало да уништи земљу! Ај сад, иш под земљу, један по један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуки сипу туки

09.04.2015 11:28

Зуки, скола ти и није нека јаца страна,али ето...ако не знас онда изгуглај. Као прво какви милиони гастарбајтера??? Колико је то онда Југославија имала становника??? Друго-било је гастарбајтера неколико хиљада као и свугдје у свијету. То се зове прилив страних средстава,а треце ЈЕЛИ ТЕ КО СТА ПИТАО.Просипај своје глупости у свом селу.

Name

ПОНОС

08.04.2015 11:19

Доћи ће И вама из ду...а у главу, мош се мислит сто сте се нарадили у СФРЈ од 12-подне, па бесплатни станови, мито куповање посла, да се не говори од 80-90ста свега није било, бензина, сецера возња пар непар итд.погледајте у којој су то тадасњој дрзави одгојени ови данасњи лопови(сфрј)

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕПУБЛИКА СРПСКА

08.04.2015 12:39

Комуњаре уништили сте нас Србе са братством и јединством. Сви су добили шта су хтјели и покрали Србе док Срби осташе сиромашни као никада пре. Док су Срби добро стајали и гинули за братство и јединство ви остали сте правили разне смицалице сецесије,сепаратисти по косову,Хрватској,Словенији. Када сте уништили Србе на захтјев ваших вјерских вођа сада су Срби геноцидан народ,нацисти,злочинци. Све ће се то вратити само полако али се надам да ће Српски политичари напокон да уче Српску историју и да схвате да је Србима једини успјех ако живе самостално и у слози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма дајте

08.04.2015 13:17

Ако су тако мислили 1990 што нису спријечили Месића да заврши задатак који је добио од усташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

08.04.2015 17:03

Зуки,зрел си за "ПАРОВЕ"!

ОДГОВОРИТЕ