Hrvati smatraju da se u SFRJ živjelo bolje?

Istraživanje portala Moje vrijeme.hr pokazuje da čak 82 odsto hrvatskih ispitanika s velikim iskustvom života u SFRJ misli da se tada živelo bolje, 74 da bi se moglo pod određenim uslovima ponovo živeti u jednopartijskom sistemu, a 40 odsto smatra Josipa Broza Tita pozitivnom osobom.

Zanimljivosti 08.04.2015 | 07:12
Hrvati smatraju da se u SFRJ živjelo bolje?

Istraživanje "Je li nam nekad bilo bolje?" sprovedeno je među generacijama starijim od 50 godina, a učestvovalo je više od 2.200 građana Hrvatske i BiH, prenosi HINA.

Da se u bivšoj državi živelo bolje ili mnogo bolje misli 82 odsto ispitanika iz Hrvatske, da je bilo lošije tvrdi četiri odsto njih, dok je "ne daj bože da se ponovi" bio odgovor šest odsto. Pri tome 14 odsto anketiranih za sebe otvoreno kažu da su jugonostalgičari, dok ih 62 odsto misli da nisu. Povremenih jugonostalgičara je 22 odsto.

Među izričitim vernicima je 12 odsto deklarisanih jugonostalgičara, a 19 odsto povremeno. Čak 60 odsto ispitanika je reklo da bi bez problema moglo živeti u jednopartijskom sistemu, ako bi taj život provodili u blagostanju, a 14 odsto bi to prihvatilo, u zavisnosti koja bi partija bila na vlasti.

Istraživači zaključuju da to znači da bi čak 74 odsto ispitanika, koji imaju iskustvo života u SFRJ, moglo ponovno živeti u društvu s jednom političkom strankom, dok je tek svaki peti ispitanik (21 odsto) kategorički tvrdio da ne bi mogao živeti u jednoumlju.

O Titu, 40 odsto ispitanika misli kako je bio pozitivna osoba, a svega osam odsto smatra da je reč o diktatoru. Među izričitim vernicima 14 odsto misle da je Josip Broz diktator, dok ga 31 odsto smatra bezuslovno pozitivnom osobom.

Da u SFRJ nije bilo diskriminacije na osnovu nacionalnosti smatra 83 odsto anketiranih, dok 13 odsto smatra da su bili diskriminisani. Među hrvatskim ispitanicima 56 odsto se izjasnilo da su vernici, a 36 odsto da nisu. Na bogoslužja je u vreme SFRJ odlazilo 78 odsto ispitanih, a 38 odsto je redovno odlazilo u crkvu ili džamiju.

Korupcija je danas vodeći problem hrvatskog društva, smatra 69 odsto ispitanika, koji tvrde da je korupcije u Jugoslaviji bilo manje nego danas, a samo dva odsto misli da je korupcije ranije bilo više nego u samostalnoj Hrvatskoj.

Žal za kupovnom moći iz vremena SFRJ pokazuje 55 odsto ispitanika, dok 28 odsto tvrdi da je danas mnogo veća. U poređenju sa svojim odrastanjem u SFRJ, čak 91 odsto ispitanih misli da današnja deca odrastaju u nesigurnijem okruženju, dok ih samo četiri odsto misli da su sigurnija.

Za povratak nekad popularnih omladinskih radnih akcija glasalo bi 73 odsto hrvatskih ispitanika starijih od 45 godina, a protiv 15 odsto.

Ispitivanje u BiH pokazuje da tamošnji građani stariji od 45 godina iskazuju uglavnom pozitivne stavove i osećanja prema nekadašnjoj zajedničkoj državi u još većoj meri od hrvatskih.

Tako, 87 odsto ispitanika iz BiH smatra da ne bi bio loš povratak u jednopartijski sistem, njih 92 odsto ocenjuje da se nekad živelo bolje, čak 66 odsto ispitanika misli da je život u Jugoslaviji bio mnogo bolji, dok Tita pozitivnom osobom smatra visokih 65 odsto ispitanika, a diktatorom svega tri odsto.

Izvor: B 92

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

dodano

08.04.2015 05:54

Zar je to i upitno?Sigurno da se zivjelo bolje,mogao si se skolovati,naci posao a to su preduvjeti za bolji zivot i sve smo to imali za vrijeme Tita.

ODGOVORITE
Name

vidovitaVanga

08.04.2015 05:57

Eh, ne samo Hrvati, nego svi smatraju da su živeli bolje u Titovoj Jugoslaviji, osim tajkuna....I u Jugi se je kralo, al se nešto i narodu dalo, a sada samo kradu i narodu ništa ne daju! Istina!

ODGOVORITE
Name

iskren

08.04.2015 05:58

Samo današnji kriminalci i nacionalni ekstremi pljuju na te Titine tekovine i SFRJ, u kojima je narod bio zadovoljan prema ovom današnjem lošem i bijednom životu, koji bi svako želeo da ga nema i da nestane jer je odvratan u svemu za život čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

08.04.2015 07:46

" Nasi dragi politicari " ne mogu ni da okrece ono sto im je marsal Tito ostavio , a kamoli da sta naprave !!

Name

Posjetilac

08.04.2015 06:02

Hrvatska će se uskoro naći u situaciji sličnoj Grčkoj!

ODGOVORITE
Name

Marx

08.04.2015 06:34

Živjele Marxove ideje, to je budućnost čovječanstva??

ODGOVORITE
Name

normalan...

08.04.2015 06:47

...Mislili ste da su vam Srbi najveci problem...nikada vise zajednicko, jednom se srpski narod opekao, "Jugoslavija ", najveca grobnica mog naroda... Tito i komunisticka banda i propaganda...

ODGOVORITE
Name

Dejan

08.04.2015 08:19

Aj mi molim te objasni sto je Yuga bila grobnica Srpskog naroda !!?? Jel sto su Drazu i ostale ultra nacionaliste smaknuli? Procitao sam jedan dobar komentar na ovu temu 'samo danasnji kriminalci i nacionalni ekstremisti pljuju na Tita'. U koje ti spadas? Hrvatski nacionalisti ga mrze jer je gonio ustase i do 70 i neke godine a srpski nacionalisti jer je gonio cetnike.

Name

Tamo Daleko Breee

08.04.2015 06:50

Znaci bre i susedima napokon dodje iz d... u glavu. Sta reci osim pomozi Boze....

ODGOVORITE
Name

Yz

08.04.2015 07:19

Zivjela SFRJ i drug TITO. Sretan sam sto sam rodjen za vrijeme Josipa Broza. To je bilo vrijeme...

ODGOVORITE
Name

re normalan

08.04.2015 07:42

U Titino vrijeme ta zemlja SFRJ je imala sto niko u regiji nije imao ili je imala, a to je: 4-5 tvornica automobila, 3-4 brodogradilista, 2-3 tvornice malih aviona, 5-6 fabrika autobusa i kamiona, 1 fabriku lokomotiva, 3-4 fabrike zeljeznickih vagona, poznate svjetske brendove hrane i pica, poznate proizvode od drveta, firme koje su gradile hidrocentrale i dimnjake, fabrike koje su izvozile celik i proizvode, imali svjetske pisce i muzicare, slikare i umjetnike, zemlju u kojoj su se snimali Hollywodski filmovi, zemlju koja je bila svjetski, evropski i balkanski prvak u mnogim sportovima, imali Olimpijadu, Univerzijadu, Mediteranske igre i bezbroj svjetskih i ostalih prvenstava, imali i zimski i ljetni i seoski turizam... E sad ti "normalan" molim te kazi mi koja je to zemlja u okruzenju imala? Niti jedna, niti kapitalisticka niti socijalisticka... I to kao tebi nije odgovaralo? E vidis meni jest. Pozdrav

ODGOVORITE
Name

Re:

08.04.2015 10:02

Мислиш на "шрафцигер индустрију" страних производа? Ееее, јадан ли си и ти! Наведи ми само један тадашњи модел камиона, аута или авиона, а да то није рађено по страним лиценцама и за рачун странаца? Још једно у низу лупетања!

Name

Yu

08.04.2015 20:20

Avion "galeb",tenk "84",kamionske prikolice (nisam siguran kako se zvase),traktor "rakivica" i "imt",zlatara "majdanpek",...sve smo proizvodili.

Name

007

08.04.2015 09:22

Po meni,da se pravi anketa u bišoj Jugi,večina bi rekla da je bio bolji život,ekonomska sigurnost,manje kriminala,korupcije.Jednostavno bolji i mirniji život.

ODGOVORITE
Name

ZUKI

08.04.2015 09:50

Мили Боже, колико је народ још увијек заглупљен и затупљен! Једина срећа је у томе што и та популација биолошки изумире, па више неће имати ко да лупета овакве глупости. Па, драги "титоисти", ако је овде толико било добро у доба шепавог бравара, зашто је у његово вријеме из земље побјегло на милионе данашњих "гастарбајтера"?! Да ли знате, господо, пардон, другови, да је у то вријеме опште стање у свијету било много боље него данас, а маршал није владао баш читавим свијетом?! Да ли знате да је постојало нешто и прије њега? Не, не, не знате, нису вас то учили у Кумровцу! Тамо су вас учили да је историја планете почела и завршила с њим! Није вас било срамота примати плате за нерад? Није вас било срамота да преко штеле добијате станове које сте касније могли откупити за мизерију? Нисте се питали да ли сте то заслужили? Е, па нема више, другарице и другови, нема џабане, лажних борачких пензија и осталога, што је на крају и морало да уништи земљу! Ај сад, иш под земљу, један по један!

ODGOVORITE
Name

Zuki sipu tuki

09.04.2015 11:28

Zuki, skola ti i nije neka jaca strana,ali eto...ako ne znas onda izguglaj. Kao prvo kakvi milioni gastarbajtera??? Koliko je to onda Jugoslavija imala stanovnika??? Drugo-bilo je gastarbajtera nekoliko hiljada kao i svugdje u svijetu. To se zove priliv stranih sredstava,a trece JELI TE KO STA PITAO.Prosipaj svoje gluposti u svom selu.

Name

PONOS

08.04.2015 11:19

Doći će I vama iz du...a u glavu, moš se mislit sto ste se naradili u SFRJ od 12-podne, pa besplatni stanovi, mito kupovanje posla, da se ne govori od 80-90sta svega nije bilo, benzina, secera voznja par nepar itd.pogledajte u kojoj su to tadasnjoj drzavi odgojeni ovi danasnji lopovi(sfrj)

ODGOVORITE
Name

REPUBLIKA SRPSKA

08.04.2015 12:39

Komunjare uništili ste nas Srbe sa bratstvom i jedinstvom. Svi su dobili šta su htjeli i pokrali Srbe dok Srbi ostaše siromašni kao nikada pre. Dok su Srbi dobro stajali i ginuli za bratstvo i jedinstvo vi ostali ste pravili razne smicalice secesije,separatisti po kosovu,Hrvatskoj,Sloveniji. Kada ste uništili Srbe na zahtjev vaših vjerskih vođa sada su Srbi genocidan narod,nacisti,zločinci. Sve će se to vratiti samo polako ali se nadam da će Srpski političari napokon da uče Srpsku istoriju i da shvate da je Srbima jedini uspjeh ako žive samostalno i u slozi.

ODGOVORITE
Name

ма дајте

08.04.2015 13:17

Ако су тако мислили 1990 што нису спријечили Месића да заврши задатак који је добио од усташа.

ODGOVORITE
Name

TITO

08.04.2015 17:03

Zuki,zrel si za "PAROVE"!

ODGOVORITE