Новак: Не залећем се превише и не осјећам притисак!

Новак Ђоковић каже да није могао да пожели бољи старт сезоне, али и да се не залеће превише после титула у Мелбурну, Индијан Велсу и Мајамију.

Тенис 07.04.2015 | 17:20
Новак: Не залећем се превише и не осјећам притисак!

На питање новинара да ли је 2015. година нова 2011, Ђоковић је одговорио:

“Надам се, али тек је почетак и не желим ништа да предвиђам и не бих беспотребно да стављам притисак на себе. Наравно, већ има доста очекивања и морам да се носим са тиме где год да одем“.

“Ипак, нисам могао ни да пожелим бољи старт сезоне, освојио сам три велике титуле и надам се да ће ми то користити пред сезону на шљаци. То је екстремно важно за мене пред Ролан Гарос. Видећемо, добро се осећам на терену, али идемо полако, турнир по турнир“, додао је српски тенисер, који ће већ следеће недеље играти у Монте Карлу.

Ђоковић је постао први тенисер у историји који је три пута освојио ’дуплу круну’ – Индијан Велс и Мајами.

“Лепо је и ласка ми кад чујем да сам остварио још један рекорд, наравно да обраћам пажњу на то. Било је које достигнуће које иде у историјске уџбенике ценим много и поносан сам на њега јер сам вредно радио за то. Ипак, то није нешто због чега ће ме дисциплина напустити, напротив, само ће ме додатно мотивисати. Задржаћу исту рутину и исти ментални склоп који ме је довео до ове позиције“.

Једна од највећих Новакових предности у односу на остале јесте физичка спремност. Али не само то.

“Велики напредак у мојој каријери десио се кад сам успео да током целе сезоне одржим константност у кондицији, без обзира на број одиграних мечева и турнира. За то је заслужан мој кондициони тренер и цео тим који се труди да будем фит и на високом нивоу током сезоне. Наравно, постоје мечеви као са Маријем у којима се догоди пад, осећао сам се исцрпљено јер сам много играо и путовао у претходних месец и по дана. Ипак, успео сам поново да се ослоним на залихе енергије које имам, да се одржим током меча и да у трећем сету одиграм онако како сам желео, као да нисам био превише уморан иако смо играли два и по сата. Ипак, није физичка спрема једина ствар – тенис је индивидуалан и сложен спорт, потребна је права равнотежа између физичке спрем, менталне снаге и емотивног мира и самопоуздања“, каже први тенисер света.

Ђоковић је први човек који је победио у десет узастопних Мастерс финала, још од Шангаја 2012. године, а нову енергију унео је и тренер Борис Бекер.

“Бекер је имао утицај на мој ментални приступ великим мечевима, турнирима. Много разговарамо о начину на који треба да се изборим са емоцијама на терену, како да усмерим мисли и да се спремим на борбу како бих победио“.

На констатацију новинара да се његово име све чешће спомиње у дискусијама о најбољем свих времена, Новак је рекао:

“Мени је тешко да проценим да ли заслужујем или не да будем део тих дискусија. Али ако чујем да то јесте случај, онда је то лепо признање за све што сам до сада постигао у каријери. Ипак, осећам да имам још много година пред собом и надам се да ћу још више заслужити да се нађем у таквим причама“.

Србију после Вимблдона чека меч четвртфинала Дејвис купа са Аргентином у Буенос Ајресу.

“То је још далеко, не знам хоћу ли играти. Тешко је рећи у овом тренутку“.

Коментари / 0

Оставите коментар