Зашто имамо фобију од паукова?

Страх од паукова или арахнофобија резултат је човекове еволуције, утврдила је најновија студија.

Занимљивости 06.04.2015 | 11:47
Зашто имамо фобију од паукова?

У раној фази еволуције човека, паукови су били толика претња за људе, да је тај страх до данас остао укорењен у људском ДНК. У време када је човек настао у Африци, они који су први приметили паукове, имали су дужи животни век од осталих.

Џошуа Њу са њујоршког Колумбија универзитета каже:

“Број отровних паукова који су живели у Африци на почетку човековог еволутивног периода био је огроман. Ти смртоносни паукови су живели у Африци много пре човека - у питању су десетине милиона година. Дакле, планета је била њихова територија много пре човекова.

Чак и када није смртоносан, ујед паука познатог као “црна удовица” може оставити жртву онеспособљену неколико дана” рекао је Њу.

Студија је истраживала колико брзо људи примећују паукове у просторији испуњеној другим инсектима. Испитано је 252 људи од којих је већина приметила паукове много пре од других “извора страха” као што су бубе или мушице.

Постоје још неке теорије које објашњавају арахнофобију. Професор психологије са универзитета Плимут Џон Меј, каже да страх има везе са угластим ногама паукова, њиховом тамном бојом и начином кретања који људима изгледа непредвидиво:

“У природи човека је да воли шарене лептире и птице светлијих боја, а када видимо нешто мало црно, са угластим ногама и чудним начином кретања, логично је зашто нам се јавља фобија” каже Меј.

Он пак каже да је овај страх има везе и са сазревањем, наводећи да ће деца која виде родитеље да се плаше од паукова много лакше развити тај страх од деце чији родитељи су “неустрашиви”.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДрПига

06.04.2015 11:46

Имамо и ми једног додолина који је претња за људе којима це се исто тако страх укоријенити у људски ДНК

ОДГОВОРИТЕ