Вријеме да се у БиХ са ријечи пређе на дјела

Словеначки политичар и бивши дугогодишњи посланик у Европском парламенту Јелко Кацин сматра да је веома важно да Босна и Херцеговина, након изгубљених година, прилика и могућности, сада брзо крене ка реформама које од ње тражи Европска унија и да се са речи пређе на дела.

Босна и Херцеговина 06.04.2015 | 10:21
Вријеме да се у БиХ са ријечи пређе на дјела

Кацин истиче да БиХ мора одговорити да ли јој је стало до младих генерација које ће своју перспективу и социјалну сигурност видети унутар граница БиХ, или је то земља која ће извозити радну снагу у ЕУ.

Према његовом мишљењу, то је основна дилема и да би био могућ некакав напредак потребно је да се "промени нешто у главама најодговорнијих политичара у БиХ", који ће морати да схвате да су "само они одговорни за будућност земље".

"Данас се свет окреће све брже, возови су сви кренули, а БиХ још није одлучила да ли да крене ка железничкој станици, а камоли на неки воз. Крајње је време да се у БиХ с речи пређе на дела", наглашава Кацин.

Посебно истиче да су, када је реч о правосуђу у БиХ, за трасирање европског пута најобимнија и најзначајнија два поглавља - 23 и 24 која се односе на основна права и правосуђе.

"То је основни предуслов да једна земља крене ка НАТО-у на једној и ЕУ на другој страни. Имате вашег суседа Црну Гору, која је отворила та поглавља... и тамо још има међусобних оптуживања између судства и тужилаштва о томе ко и како ради, али су отворили поглавља зато да се те ствари могу расправљати и да се на неки начин могу и разрешити. Без тих поглавља нема преговора", подсећа Кацин.

Бивши европарламентарац је мишљења да БиХ у овом моменту има превише отворених питања што се тиче њених граница и да јој не треба још једно, конкретрно мислећи на случај Суторине, односно актуелног питања које се тиче граница БиХ са Црном Гором за коју сматра да је "на неки начин барјактар процеса приближавања целог региона ЕУ".

"Она (Црна Гора) је стварно кренула на ту регату. Српски брод се спрема, али се посада још није укрцала и нису развили своја једра, а код вас нисте још положили ни кобилице за тај брод, а ви бисте се сада свађали с неком поморском земљом о томе где бисте могли гурнути тај брод у море. Није, према мени, најпаметније, али БиХ је суверена земља па може себи и својим суседима направити шта год хоће, а какве би могле бити последице у то не улазим", упозорава Кацин.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Неко из масе

06.04.2015 08:34

Вријеме је да ову битангу Тужилаштво БиХ, оптужи за ратне злочине у Словенији 1991. године, када су настрадали припадници ЈНА, а када је овај био један од Јаншиних команданата. Злочинца на суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

06.04.2015 08:49

Сто би рекао уредник емисије " Ћирилица " , " ми смо окупирани од окупираних !!" Паметном доста !

Name

Милојко-Бања лука

06.04.2015 09:24

Овај човјек не заслужује да се уопште појављује у нашим медијима,с обзиром нато да само штету доноси Српском народу и да је одувјек био на страни окупатора и тако то и признао, јер је и сам рекао да он и Јанша па и остали заробљеници због нацизма или фашизма другачије не би ни одвојили Словенију од осталог народа да није било сарадње са окупаторима па тако и отворили пандорину кутију,па данас њихов председник Пахор који је познат по томе да се дрогирао каже да је Словенија као и њихово братско Косово имају право да се одвоје,одцјепе,отму или како год док други нису исти случај па сада Словенија цвјета у дуговима јер су хтјели сарадњу са осталим окупаторима и пропада полако, али сигурно и одлази у туђе руке, а све што имају у држави, направили су углавном СРБИ и неким касније дјелом босанци. Тог човјека који јавно каже да су му окупатори и нацисти савјетовали да одвоји Словенију од матице би по свим нормалним законима морали затворити доживотно баш као и пола словенске државе, а не да они уче народ Српски или Босански шта и како, а ови су им државу изградили не знајући касније да ће због тога бити омржени и да ће се само сепаратисти словенски и албански готивити од њиховог рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.04.2015 12:23

Можда би и кренули напред да нас није Љубљанска Банка"завалила". А после ње ЦИМОС,МЕРКУР,ТУШ итд.Доста сте већ"исисали" из БИХ.

ОДГОВОРИТЕ