Vrijeme da se u BiH sa riječi pređe na djela

Slovenački političar i bivši dugogodišnji poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin smatra da je veoma važno da Bosna i Hercegovina, nakon izgubljenih godina, prilika i mogućnosti, sada brzo krene ka reformama koje od nje traži Evropska unija i da se sa reči pređe na dela.

Bosna i Hercegovina 06.04.2015 | 10:21
Vrijeme da se u BiH sa riječi pređe na djela

Kacin ističe da BiH mora odgovoriti da li joj je stalo do mladih generacija koje će svoju perspektivu i socijalnu sigurnost videti unutar granica BiH, ili je to zemlja koja će izvoziti radnu snagu u EU.

Prema njegovom mišljenju, to je osnovna dilema i da bi bio moguć nekakav napredak potrebno je da se "promeni nešto u glavama najodgovornijih političara u BiH", koji će morati da shvate da su "samo oni odgovorni za budućnost zemlje".

"Danas se svet okreće sve brže, vozovi su svi krenuli, a BiH još nije odlučila da li da krene ka železničkoj stanici, a kamoli na neki voz. Krajnje je vreme da se u BiH s reči pređe na dela", naglašava Kacin.

Posebno ističe da su, kada je reč o pravosuđu u BiH, za trasiranje evropskog puta najobimnija i najznačajnija dva poglavlja - 23 i 24 koja se odnose na osnovna prava i pravosuđe.

"To je osnovni preduslov da jedna zemlja krene ka NATO-u na jednoj i EU na drugoj strani. Imate vašeg suseda Crnu Goru, koja je otvorila ta poglavlja... i tamo još ima međusobnih optuživanja između sudstva i tužilaštva o tome ko i kako radi, ali su otvorili poglavlja zato da se te stvari mogu raspravljati i da se na neki način mogu i razrešiti. Bez tih poglavlja nema pregovora", podseća Kacin.

Bivši evroparlamentarac je mišljenja da BiH u ovom momentu ima previše otvorenih pitanja što se tiče njenih granica i da joj ne treba još jedno, konkretrno misleći na slučaj Sutorine, odnosno aktuelnog pitanja koje se tiče granica BiH sa Crnom Gorom za koju smatra da je "na neki način barjaktar procesa približavanja celog regiona EU".

"Ona (Crna Gora) je stvarno krenula na tu regatu. Srpski brod se sprema, ali se posada još nije ukrcala i nisu razvili svoja jedra, a kod vas niste još položili ni kobilice za taj brod, a vi biste se sada svađali s nekom pomorskom zemljom o tome gde biste mogli gurnuti taj brod u more. Nije, prema meni, najpametnije, ali BiH je suverena zemlja pa može sebi i svojim susedima napraviti šta god hoće, a kakve bi mogle biti posledice u to ne ulazim", upozorava Kacin.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Neko iz mase

06.04.2015 08:34

Vrijeme je da ovu bitangu Tužilaštvo BiH, optuži za ratne zločine u Sloveniji 1991. godine, kada su nastradali pripadnici JNA, a kada je ovaj bio jedan od Janšinih komandanata. Zločinca na sud.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

06.04.2015 08:49

Sto bi rekao urednik emisije " Ćirilica " , " mi smo okupirani od okupiranih !!" Pametnom dosta !

Name

Milojko-Banja luka

06.04.2015 09:24

Ovaj čovjek ne zaslužuje da se uopšte pojavljuje u našim medijima,s obzirom nato da samo štetu donosi Srpskom narodu i da je oduvjek bio na strani okupatora i tako to i priznao, jer je i sam rekao da on i Janša pa i ostali zarobljenici zbog nacizma ili fašizma drugačije ne bi ni odvojili Sloveniju od ostalog naroda da nije bilo saradnje sa okupatorima pa tako i otvorili pandorinu kutiju,pa danas njihov predsednik Pahor koji je poznat po tome da se drogirao kaže da je Slovenija kao i njihovo bratsko Kosovo imaju pravo da se odvoje,odcjepe,otmu ili kako god dok drugi nisu isti slučaj pa sada Slovenija cvjeta u dugovima jer su htjeli saradnju sa ostalim okupatorima i propada polako, ali sigurno i odlazi u tuđe ruke, a sve što imaju u državi, napravili su uglavnom SRBI i nekim kasnije djelom bosanci. Tog čovjeka koji javno kaže da su mu okupatori i nacisti savjetovali da odvoji Sloveniju od matice bi po svim normalnim zakonima morali zatvoriti doživotno baš kao i pola slovenske države, a ne da oni uče narod Srpski ili Bosanski šta i kako, a ovi su im državu izgradili ne znajući kasnije da će zbog toga biti omrženi i da će se samo separatisti slovenski i albanski gotiviti od njihovog rada.

ODGOVORITE
Name

007

06.04.2015 12:23

Možda bi i krenuli napred da nas nije LJubljanska Banka"zavalila". A posle nje CIMOS,MERKUR,TUŠ itd.Dosta ste već"isisali" iz BIH.

ODGOVORITE