Да ли смијемо да једемо храну која је пала на под?

Некада је тешко замислити да случајни пад палачинке на под кухиње приликом “окретања”, за само неколико секунди може да покупи бактерије опасне по здравље човека, али научници говоре да се под микроскопом догађају изненађујуће ствари које би могле да вас ”излече” од спасавања сласног залогаја.

Здравље 05.04.2015 | 09:25
Да ли смијемо да једемо храну која је пала на под?

Међу нутриционистима и лекарима постоје два табора када је реч о храни која случајно додирне под – они који верују да би такву храну без устезања требало бацити у смеће, и они који сматрају да би исту требало подићи у року од пет секунди. Без примања бактерија!

Досадашња истраживања показала су да салмонела и неке друге опасне бактерије могу да преживе чак до четири недеље на сувим површинама, и да могу да се пребаце на храну чак и приликом најкраћег сусрета намирнице с прљавим подом.

Недавне студије спроведене на катедри Микробиологије британског универзитета у Астону показале су да споро подизање намирнице с пода, односно у року дужем од пет секунди, може да повећат шансу за прелазак бактерија с пода на храну.

Такође, иста студија показала је да ће бактерија бити лакше пренесена с ламината или керамичке површине, него што је то случај ако храна падне на тепих.

На здравствену исправност хране с пода утиче и врста намирнице: стручњаци су доказали да ће бактерије теже прећи на суве и крутие намирнице попут крекера и чипса, а тренутно залепити за куване шпагете или неку другу врсту лепљиве хране.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар