Da li smijemo da jedemo hranu koja je pala na pod?

Nekada je teško zamisliti da slučajni pad palačinke na pod kuhinje prilikom “okretanja”, za samo nekoliko sekundi može da pokupi bakterije opasne po zdravlje čoveka, ali naučnici govore da se pod mikroskopom događaju iznenađujuće stvari koje bi mogle da vas ”izleče” od spasavanja slasnog zalogaja.

Zdravlje 05.04.2015 | 09:25
Da li smijemo da jedemo hranu koja je pala na pod?

Među nutricionistima i lekarima postoje dva tabora kada je reč o hrani koja slučajno dodirne pod – oni koji veruju da bi takvu hranu bez ustezanja trebalo baciti u smeće, i oni koji smatraju da bi istu trebalo podići u roku od pet sekundi. Bez primanja bakterija!

Dosadašnja istraživanja pokazala su da salmonela i neke druge opasne bakterije mogu da prežive čak do četiri nedelje na suvim površinama, i da mogu da se prebace na hranu čak i prilikom najkraćeg susreta namirnice s prljavim podom.

Nedavne studije sprovedene na katedri Mikrobiologije britanskog univerziteta u Astonu pokazale su da sporo podizanje namirnice s poda, odnosno u roku dužem od pet sekundi, može da povećat šansu za prelazak bakterija s poda na hranu.

Takođe, ista studija pokazala je da će bakterija biti lakše prenesena s laminata ili keramičke površine, nego što je to slučaj ako hrana padne na tepih.

Na zdravstvenu ispravnost hrane s poda utiče i vrsta namirnice: stručnjaci su dokazali da će bakterije teže preći na suve i krutie namirnice poput krekera i čipsa, a trenutno zalepiti za kuvane špagete ili neku drugu vrstu lepljive hrane.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar