Краљевски и Бели двор отворени за туристе

Сезона обилазака дворског комплекса на Дедињу званично је почела.

Путовања 05.04.2015 | 09:20
Краљевски и Бели двор отворени за туристе

Заинтересовани суграђани и туристи могу да погледају Краљевски и Бели двор, као и околни парк од предстојећег викенда. Цена улазнице за разгледање ових историјских места која чувају прегршт успомена је 450 динара.

Прва дестинација у обиласку имања од чак 130 хектара је Краљевски двор. Ово велелепно здање чине чувени Плави салон, који је назив добио по тепиху који му прекрива под, и просторија чија је дрвена таваница бојена и 24-каратним златом. Ту је смештена и соба свадбених поклона, краљев кабинет и слике које не поседују ни највећи светски музеји.

У овом дворцу посебно се издвајају подземне просторије где је краљ доводио своје најближе пријатеље. Делови зидова и сводови представљају уметничко дело. Поједини осликани рукама руских уметника Краснова и Луковског, а други рађени у источњачком стилу "крију" биоскоп у зеленим тоновима.

- "Крунисање краља Петра И" је овде први одгледан филм, а пошто није био звучан, пијаниста је свирао иза паравана - објашњава туристички водич. - Тито је овде такође гледао вестерне.

Љубитељи уметности и историје посетиће и Цркву Светог апостола Андреја Првопрозваног која је за време комунистичке владавине служила као простор за одлагање средстава за чишћење. А посебно ће их заинтригирати Бели двор где се Јосип Броз Тито састајао са највишим страним државницима.

БЕСПЛАТНО ЗА ШКОЛАРЦЕ И ПЕНЗИОНЕРЕ

Из туристичке организације Београда кажу да групне посете морају да се најаве минимум два дана раније у њиховој пословници у Кнез Михаиловој 5. Посете ће се организовати у два термина, од 11 и 14 сати. У цену карте укључен је и организовани превоз са Трга Николе Пашића суботом и недељом од 10.30 и 13.30, а обилазак траје сат и по.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар