Kraljevski i Beli dvor otvoreni za turiste

Sezona obilazaka dvorskog kompleksa na Dedinju zvanično je počela.

Putovanja 05.04.2015 | 09:20
Kraljevski i Beli dvor otvoreni za turiste

Zainteresovani sugrađani i turisti mogu da pogledaju Kraljevski i Beli dvor, kao i okolni park od predstojećeg vikenda. Cena ulaznice za razgledanje ovih istorijskih mesta koja čuvaju pregršt uspomena je 450 dinara.

Prva destinacija u obilasku imanja od čak 130 hektara je Kraljevski dvor. Ovo velelepno zdanje čine čuveni Plavi salon, koji je naziv dobio po tepihu koji mu prekriva pod, i prostorija čija je drvena tavanica bojena i 24-karatnim zlatom. Tu je smeštena i soba svadbenih poklona, kraljev kabinet i slike koje ne poseduju ni najveći svetski muzeji.

U ovom dvorcu posebno se izdvajaju podzemne prostorije gde je kralj dovodio svoje najbliže prijatelje. Delovi zidova i svodovi predstavljaju umetničko delo. Pojedini oslikani rukama ruskih umetnika Krasnova i Lukovskog, a drugi rađeni u istočnjačkom stilu "kriju" bioskop u zelenim tonovima.

- "Krunisanje kralja Petra I" je ovde prvi odgledan film, a pošto nije bio zvučan, pijanista je svirao iza paravana - objašnjava turistički vodič. - Tito je ovde takođe gledao vesterne.

Ljubitelji umetnosti i istorije posetiće i Crkvu Svetog apostola Andreja Prvoprozvanog koja je za vreme komunističke vladavine služila kao prostor za odlaganje sredstava za čišćenje. A posebno će ih zaintrigirati Beli dvor gde se Josip Broz Tito sastajao sa najvišim stranim državnicima.

BESPLATNO ZA ŠKOLARCE I PENZIONERE

Iz turističke organizacije Beograda kažu da grupne posete moraju da se najave minimum dva dana ranije u njihovoj poslovnici u Knez Mihailovoj 5. Posete će se organizovati u dva termina, od 11 i 14 sati. U cenu karte uključen je i organizovani prevoz sa Trga Nikole Pašića subotom i nedeljom od 10.30 i 13.30, a obilazak traje sat i po.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar