Најодговорнији за трагедију пилот Мехић?!

Одговорност за трагедију у Сурчину примарно сноси вођа посаде пилот Омер Мехић, тврди се у извештају стручне Комисије за основно испитивање удеса војног хеликоптера.

Србија 03.04.2015 | 14:50
Најодговорнији за трагедију пилот Мехић?!

Војни хеликоптер је пао у Сурчину 13. марта увече, кад је погинуло свих седам особа које су се налазиле у летелици - четири војна члана посаде, два здравствена радника и беба којој је требало да буде указана помоћ.

Комисија је навела да одговорност за удес сноси вођа посаде хеликоптера ХТ-48, а да део одговорности сносе и други пилот (капетан Милован Ðукарић) и летач техничар у пилотској кабини.

"Део одговорности сноси командант 204. вбр због пропуста у планирању и организацији лета (генерал Предраг Бандић), ОДТ РВиПВО због пропуста у организацији и руковођењу летом. Евентуалну одговорност контролора на аеродрому ''Никола Тесла'' ће утврдити Контрола лета СиЦГ на основу захтева команде РВиПВО", пише у извештају у који је "Блиц" имао увид.

Више јавно тужилаштво у Београду најавило је да ће најкасније данас обавестити јавност о извештају војне стручне комисије. Тај извештај достављен је 31. марта Тужилаштву, које је тада саопштило да ће извештај бити анализиран и да ће о њему јавност бити обавештена најкасније данас.

Иначе, у саопштењу Тужилаштва се наводи да је, према почетним сазнањима, примарна одговорност на члановима посаде, да постоје основи сумње да део одговорности сноси и један број активних припадника Војске Србије, те да има и индиција за евентуалну одговорност одређеног броја цивилних лица.

Тужилаштво ће, у складу с тим, спровести истражне радње, у циљу потпуног утврђивања свих релевантних чињеница везаних за тај догађај.

Извештаји о паду хеликоптера данас на сајту МО

Налази обе комисије о паду војног хеликоптера у којем је страдало седам особа биће до краја дана објављени на сајту Министарства одбране, рекао је министар одбране Братислав Гашић.

Како је објаснио, после спроведене истраге тужилаштва, а због важности информисања грађана о свим детаљима који су довели до удеса хеликоптера, Министарство одбране је тражило и добило сагласност Вишег јавног тужиоца да објави оба извештаја јавности.

"Министарство је управо покренуло процедуру за скидање ознаке строго поверљиво са свих докумената. Налази обе комисије биће објављени на сајту Министарства одбране до краја дана", рекао је Гашић.

Он је додао и да је уверен да ће тужилаштво у наставку поступка утврдити све чињенице и установити одговорност.

Извор: Тањуг

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

нн

03.04.2015 13:48

Мртва уста не говоре .

ОДГОВОРИТЕ
Name

па,да

03.04.2015 14:36

Има и других прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

03.04.2015 14:47

Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

03.04.2015 15:09

Убисе Омера други пут. Мозда је беба крива... Видели од немаца па ај и да они напакују мртвим људима ...узас узас узас узас узас узас !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

туга

03.04.2015 15:12

Ради се о човјеку који је имао високе моралне и професионалне квалитете! Нажалост једна грешка код оваквих, храбрих и честитих људи, доведе до трагедије! Почивајте у миру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дује

03.04.2015 15:20

И да је крив а вијероватно није није лијепо од тих такозваних струцњака пустите хероје да поцивају у миру било је ста је било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

03.04.2015 15:39

Е Омере,Омере...

ОДГОВОРИТЕ
Name

смрадови

03.04.2015 16:05

Перу своје руке. Увијек је пилот крив. А то што се ради о кршини, нема везе. Ма њему је гарант нешто отказало на хеликоптеру кад је одлучио нагло подићи хеликоптер јер се вјероватно досјетио да би могао запети за далековод или тако нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

03.04.2015 16:36

Срам да вас буде.Скидате кривицу са вас. Све и да је крив(свако погријеси) није љуски причати сад о томе.Лака му црна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

03.04.2015 16:40

Од хероја до криваца за 20 Дана!Диригован извјестај!Одвратно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бојнацука

03.04.2015 16:52

Зива греота за цовека,нека ти је вецна слава Омере Мехицу, теби и свим цлановима посаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

03.04.2015 16:59

Крив је Министар одбране који се желио сликати са спашеном бебом, и зато је послао невине људе на опасан задатак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непознат Корисник

03.04.2015 18:12

Шта ови мисле? Да су нам вране мозак попиле? Да смо сви малоумни? Пљујете људе који су се жртвовали за најплеменитије могуће дело! Како вас није срамота? Пљујете Бандића, погледајте мало боље све изјаве и како је све то ишло, па онда још једном размислите шта ћете да кажете! Где се он налази у војној хијерархији? Сад размислите још једном! Срам вас било!!! Најлакше је окривити мртве!!! Лако је наћи жртву!!! Хоће ли неко преиспитати чланове и рад комисије??? Зар је у Сурчину једини аеродром где је могуће слетети??? ИДИОТИ БЕЗДУШНИ СРАМИТЕ СЕ СЕБЕ!!!!!!!!!!!!!!! Хоће ли неко из врха државе изаћи пред јавност и зауставити све ово? Слава херојима! Бог је све видео!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

04.04.2015 09:15

Срам их било,ево вец у србији новине пису да су пилоти и цланови посаде били у припитом стању - па ста и да су били највероватније им није био први пут па су све задатке обављали на најпрофесијоналнији нацин - сад су се сетили да их клеветају кад су мртви срамота !!!

ОДГОВОРИТЕ