Najodgovorniji za tragediju pilot Mehić?!

Odgovornost za tragediju u Surčinu primarno snosi vođa posade pilot Omer Mehić, tvrdi se u izveštaju stručne Komisije za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera.

Srbija 03.04.2015 | 14:50
Najodgovorniji za tragediju pilot Mehić?!

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici - četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

Komisija je navela da odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera HT-48, a da deo odgovornosti snose i drugi pilot (kapetan Milovan Ðukarić) i letač tehničar u pilotskoj kabini.

"Deo odgovornosti snosi komandant 204. vbr zbog propusta u planiranju i organizaciji leta (general Predrag Bandić), ODT RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu ''Nikola Tesla'' će utvrditi Kontrola leta SiCG na osnovu zahteva komande RViPVO", piše u izveštaju u koji je "Blic" imao uvid.

Više javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je da će najkasnije danas obavestiti javnost o izveštaju vojne stručne komisije. Taj izveštaj dostavljen je 31. marta Tužilaštvu, koje je tada saopštilo da će izveštaj biti analiziran i da će o njemu javnost biti obaveštena najkasnije danas.

Inače, u saopštenju Tužilaštva se navodi da je, prema početnim saznanjima, primarna odgovornost na članovima posade, da postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije, te da ima i indicija za eventualnu odgovornost određenog broja civilnih lica.

Tužilaštvo će, u skladu s tim, sprovesti istražne radnje, u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za taj događaj.

Izveštaji o padu helikoptera danas na sajtu MO

Nalazi obe komisije o padu vojnog helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba biće do kraja dana objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Kako je objasnio, posle sprovedene istrage tužilaštva, a zbog važnosti informisanja građana o svim detaljima koji su doveli do udesa helikoptera, Ministarstvo odbrane je tražilo i dobilo saglasnost Višeg javnog tužioca da objavi oba izveštaja javnosti.

"Ministarstvo je upravo pokrenulo proceduru za skidanje oznake strogo poverljivo sa svih dokumenata. Nalazi obe komisije biće objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane do kraja dana", rekao je Gašić.

On je dodao i da je uveren da će tužilaštvo u nastavku postupka utvrditi sve činjenice i ustanoviti odgovornost.

Izvor: Tanjug

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

nn

03.04.2015 13:48

Mrtva usta ne govore .

ODGOVORITE
Name

pa,da

03.04.2015 14:36

Ima i drugih priča

ODGOVORITE
Name

Kowalski

03.04.2015 14:47

Fuj!

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

03.04.2015 15:09

Ubise Omera drugi put. Mozda je beba kriva... Videli od nemaca pa aj i da oni napakuju mrtvim ljudima ...uzas uzas uzas uzas uzas uzas !!!

ODGOVORITE
Name

tuga

03.04.2015 15:12

Radi se o čovjeku koji je imao visoke moralne i profesionalne kvalitete! Nažalost jedna greška kod ovakvih, hrabrih i čestitih ljudi, dovede do tragedije! Počivajte u miru!

ODGOVORITE
Name

duje

03.04.2015 15:20

I da je kriv a vijerovatno nije nije lijepo od tih takozvanih strucnjaka pustite heroje da pocivaju u miru bilo je sta je bilo

ODGOVORITE
Name

Koja

03.04.2015 15:39

E Omere,Omere...

ODGOVORITE
Name

smradovi

03.04.2015 16:05

Peru svoje ruke. Uvijek je pilot kriv. A to što se radi o kršini, nema veze. Ma njemu je garant nešto otkazalo na helikopteru kad je odlučio naglo podići helikopter jer se vjerovatno dosjetio da bi mogao zapeti za dalekovod ili tako nešto.

ODGOVORITE
Name

Jelena

03.04.2015 16:36

Sram da vas bude.Skidate krivicu sa vas. Sve i da je kriv(svako pogrijesi) nije ljuski pričati sad o tome.Laka mu crna zemlja.

ODGOVORITE
Name

m

03.04.2015 16:40

Od heroja do krivaca za 20 Dana!Dirigovan izvjestaj!Odvratno!

ODGOVORITE
Name

bojnacuka

03.04.2015 16:52

Ziva greota za coveka,neka ti je vecna slava Omere Mehicu, tebi i svim clanovima posade.

ODGOVORITE
Name

Njegoš

03.04.2015 16:59

Kriv je Ministar odbrane koji se želio slikati sa spašenom bebom, i zato je poslao nevine ljude na opasan zadatak...

ODGOVORITE
Name

Непознат Корисник

03.04.2015 18:12

Шта ови мисле? Да су нам вране мозак попиле? Да смо сви малоумни? Пљујете људе који су се жртвовали за најплеменитије могуће дело! Како вас није срамота? Пљујете Бандића, погледајте мало боље све изјаве и како је све то ишло, па онда још једном размислите шта ћете да кажете! Где се он налази у војној хијерархији? Сад размислите још једном! Срам вас било!!! Најлакше је окривити мртве!!! Лако је наћи жртву!!! Хоће ли неко преиспитати чланове и рад комисије??? Зар је у Сурчину једини аеродром где је могуће слетети??? ИДИОТИ БЕЗДУШНИ СРАМИТЕ СЕ СЕБЕ!!!!!!!!!!!!!!! Хоће ли неко из врха државе изаћи пред јавност и зауставити све ово? Слава херојима! Бог је све видео!

ODGOVORITE
Name

Sasa

04.04.2015 09:15

Sram ih bilo,evo vec u srbiji novine pisu da su piloti i clanovi posade bili u pripitom stanju - pa sta i da su bili najverovatnije im nije bio prvi put pa su sve zadatke obavljali na najprofesijonalniji nacin - sad su se setili da ih klevetaju kad su mrtvi sramota !!!

ODGOVORITE