Парацетамол ефикасан колико и плацебо

Парацетамол не ублажава болове у леђима и код остеоартритиса упркос томе што га неки лекари преписују својим пацијентима, тврди група аустралијских стручњака.

Здравље 03.04.2015 | 07:23
 Парацетамол ефикасан колико и плацебо

Анализом 13 клиничких тестова утврђено је да парацетамол не делује код болова у леђима нити побољшава квалитет живота. Уместо тога, повећава ризик од настанка здравствених проблема с јетром.

Бол у леђима веома је чест проблем код људи, а након извештаја објављеног у стручном часопису “Бритисх Медицал Јоурнал”, постављају се многа питања о досадашњим и будућим третманима.

Парацетамол је имао веома мало дејство код остеоартритиса у куку и колену - толико мали да је окарактерисан као "клинички небитан".

"Парацетамол се највише користи за проблеме с мускулатуром, тако да је веома важно да преиспитамо терапију након ових нових доказа. Истраживањем је утврђено да парацетамол не делује код болова у доњем делу леђа и у случајевима остеоартритиса, а с друге стране, повезује се са већим ризиком од здравствених проблема с јетром. Пацијенти који су узимали парацетамол су у петероструко већој опасности од тегоба с јетром у односу на оне који су узимали само плацебо пилуле", изјавио је један од стручњака који су учествовали у истраживању.

Уместо парацетамола, лекари препоручују бављење физичким активностима.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Др

04.04.2015 14:45

Парацетамол је дериват фенацетина и зато је потенцијално токсичан за јетру, али то не значи и буквалну опасност по здравље јетре. Уосталом шта има ново у томе да се парацетамол не треба давати код остеоартхритиса и сличних болних стања.За такве ствари постоје антиреуматици, јер парацетамол нема антиинфламаторну компоненту за разлику од антиреуматика.Прича да је пацебо ефекат код парацетамола ''претежнији'' је чиста празна прича по типу '' причам ти причу''...Има ефекат наравно у многим другим стањима и болестима, а у комбинацији са тродоном је лек избора у третирању јаких болова код пацијената који болују од канцера у терминалном стадијуму болести. Дакле, немојте писати о стварима које не разумете или не познајете добро. Држите се своје струке и не обмањујте народ. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ