Paracetamol efikasan koliko i placebo

Paracetamol ne ublažava bolove u leđima i kod osteoartritisa uprkos tome što ga neki lekari prepisuju svojim pacijentima, tvrdi grupa australijskih stručnjaka.

Zdravlje 03.04.2015 | 07:23
 Paracetamol efikasan koliko i placebo

Analizom 13 kliničkih testova utvrđeno je da paracetamol ne deluje kod bolova u leđima niti poboljšava kvalitet života. Umesto toga, povećava rizik od nastanka zdravstvenih problema s jetrom.

Bol u leđima veoma je čest problem kod ljudi, a nakon izveštaja objavljenog u stručnom časopisu “British Medical Journal”, postavljaju se mnoga pitanja o dosadašnjim i budućim tretmanima.

Paracetamol je imao veoma malo dejstvo kod osteoartritisa u kuku i kolenu - toliko mali da je okarakterisan kao "klinički nebitan".

"Paracetamol se najviše koristi za probleme s muskulaturom, tako da je veoma važno da preispitamo terapiju nakon ovih novih dokaza. Istraživanjem je utvrđeno da paracetamol ne deluje kod bolova u donjem delu leđa i u slučajevima osteoartritisa, a s druge strane, povezuje se sa većim rizikom od zdravstvenih problema s jetrom. Pacijenti koji su uzimali paracetamol su u peterostruko većoj opasnosti od tegoba s jetrom u odnosu na one koji su uzimali samo placebo pilule", izjavio je jedan od stručnjaka koji su učestvovali u istraživanju.

Umesto paracetamola, lekari preporučuju bavljenje fizičkim aktivnostima.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dr

04.04.2015 14:45

Paracetamol je derivat fenacetina i zato je potencijalno toksičan za jetru, ali to ne znači i bukvalnu opasnost po zdravlje jetre. Uostalom šta ima novo u tome da se paracetamol ne treba davati kod osteoarthritisa i sličnih bolnih stanja.Za takve stvari postoje antireumatici, jer paracetamol nema antiinflamatornu komponentu za razliku od antireumatika.Priča da je pacebo efekat kod paracetamola ''pretežniji'' je čista prazna priča po tipu '' pričam ti priču''...Ima efekat naravno u mnogim drugim stanjima i bolestima, a u kombinaciji sa trodonom je lek izbora u tretiranju jakih bolova kod pacijenata koji boluju od kancera u terminalnom stadijumu bolesti. Dakle, nemojte pisati o stvarima koje ne razumete ili ne poznajete dobro. Držite se svoje struke i ne obmanjujte narod. Hvala.

ODGOVORITE