Албанци намјеравају тужити Србију за геноцид

Посланичка група странке Хашима Тачија (ДПК) поднела је Скупштини Косова захтев за изгласавање "Резолуције о геноциду Срба над Албанцима током сукоба 1999".

Регион 02.04.2015 | 08:50
Албанци намјеравају тужити Србију за геноцид

Овим документом Тачијева партија практично најављује покретање спора против Београда пред Међународним судом правде у Хагу, пишу "Вечерње новости". 

"Скупштина обавезује Владу Косова да отпочне све политичке и правне процесе (домаће и међународне) који се односе на успостављање правде о геноциду и ратним злочинима почињеним од стране Србије према народу и имовини Косова и расветљавање судбине несталих током 1999. године", пише у предлогу ДПК.

Уколико текст добије већину у парламенту, није искључено чак и да Приштина покрене питање ратне одштете, о чему је Тачи говорио пре месец дана.

Овај потез, у Београду је протумачен као ново потурање клипова у точкове бриселског дијалога, док представници Листе "Српска" Тачијев маневар разумеју као поруку да њихов повратак у косовске институције - није пожељан.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у уторак за "Вечерње новости" да резолуција о геноциду не иде у прилог разговорима у Бриселу и да се о геноциду не гласа, већ да се о њему суди.

"Зар неко стварно мисли да ми под тим условима можемо да разговарамо у Бриселу?", пита се шеф дипломатије.

Потпредседник Скупштине КиМ из редова Листе "Српска" Јасмина Живковић, каже за "Вечерње новости" да резолуција нема нарочиту правну снагу, и да је, очигледно, до ње дошло зарад смиривања унутрашње политичке ситуације:

"Ово је покушај прављења равнотеже због оснивања Специјалног суда. Резолуција није на дневном реду седнице која се одржава у четвртак, али на самом почетку заседања може да се усвоји измењени дневни ред и да она тако дође пред посланике. Резолуције се усвајају простом већином и за то нису потребни гласови српских представника."

Градоначелник Грачанице Владета Костић каже за београдски лист да је потез ДПК лош сигнал, који показује да највиши представници Владе КиМ заправо не желе Србе у институцијама јер се резолуција подноси у моменту када се разговара о повратку представника Листе "Српска" у Владу и парламент.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

М

02.04.2015 08:24

Албанци су доказали вец одавно ко су и ста су...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

02.04.2015 12:41

И сад ће !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

03.04.2015 08:52

АКО ВАМ НЕ ПАШЕ У СРБИЈИ ОНДА У АЛБАНИЈУ И ТО ЧИМ ПРЕ.

ОДГОВОРИТЕ