Albanci namjeravaju tužiti Srbiju za genocid

Poslanička grupa stranke Hašima Tačija (DPK) podnela je Skupštini Kosova zahtev za izglasavanje "Rezolucije o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999".

Region 02.04.2015 | 08:50
Albanci namjeravaju tužiti Srbiju za genocid

Ovim dokumentom Tačijeva partija praktično najavljuje pokretanje spora protiv Beograda pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, pišu "Večernje novosti". 

"Skupština obavezuje Vladu Kosova da otpočne sve političke i pravne procese (domaće i međunarodne) koji se odnose na uspostavljanje pravde o genocidu i ratnim zločinima počinjenim od strane Srbije prema narodu i imovini Kosova i rasvetljavanje sudbine nestalih tokom 1999. godine", piše u predlogu DPK.

Ukoliko tekst dobije većinu u parlamentu, nije isključeno čak i da Priština pokrene pitanje ratne odštete, o čemu je Tači govorio pre mesec dana.

Ovaj potez, u Beogradu je protumačen kao novo poturanje klipova u točkove briselskog dijaloga, dok predstavnici Liste "Srpska" Tačijev manevar razumeju kao poruku da njihov povratak u kosovske institucije - nije poželjan.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak za "Večernje novosti" da rezolucija o genocidu ne ide u prilog razgovorima u Briselu i da se o genocidu ne glasa, već da se o njemu sudi.

"Zar neko stvarno misli da mi pod tim uslovima možemo da razgovaramo u Briselu?", pita se šef diplomatije.

Potpredsednik Skupštine KiM iz redova Liste "Srpska" Jasmina Živković, kaže za "Večernje novosti" da rezolucija nema naročitu pravnu snagu, i da je, očigledno, do nje došlo zarad smirivanja unutrašnje političke situacije:

"Ovo je pokušaj pravljenja ravnoteže zbog osnivanja Specijalnog suda. Rezolucija nije na dnevnom redu sednice koja se održava u četvrtak, ali na samom početku zasedanja može da se usvoji izmenjeni dnevni red i da ona tako dođe pred poslanike. Rezolucije se usvajaju prostom većinom i za to nisu potrebni glasovi srpskih predstavnika."

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić kaže za beogradski list da je potez DPK loš signal, koji pokazuje da najviši predstavnici Vlade KiM zapravo ne žele Srbe u institucijama jer se rezolucija podnosi u momentu kada se razgovara o povratku predstavnika Liste "Srpska" u Vladu i parlament.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

M

02.04.2015 08:24

Albanci su dokazali vec odavno ko su i sta su...

ODGOVORITE
Name

Crni

02.04.2015 12:41

I sad će !

ODGOVORITE
Name

SSSS

03.04.2015 08:52

AKO VAM NE PAŠE U SRBIJI ONDA U ALBANIJU I TO ČIM PRE.

ODGOVORITE