Опрезно са суплементима

Како калцијум и магнезијум могу да направе већу штету него корист: Иако помажу у лечењу и очувању здравља, прекомерна употреба често доводи до много проблема.

Здравље 02.04.2015 | 07:11
Опрезно са суплементима

Допунска терапија минералима често је неопходна за здравље и лечење појединих болести. С обзиром на то да се у виду суплемената купују без рецепта, људи често прекомерно уносе калцијум и магнезијум. А онда за организам може да настане већа штета него корист. Колика је дневна потреба за овим минералима и до чега може да доведе претерано конзумирање, објашњава др Ивица Јеремић из Института за реуматологију:

- Посебно изражене потребе за калцијумом имају деца у периоду раста, труднице и особе старије од 65 година. Сматра се да већини одраслих треба 1.000 до 1.200 милиграма дневно. Главни извори овог минерала су млеко и млечни производи, а у нешто мањој мери сардине, орашасти плодови, сусам, броколи и друго поврће. С обзиром на то да велики део популације не уноси одговарајуће количине наведених намирница, често се препоручује додатно узимање калцијума у виду суплемената. Посебно старијима од 65 година да би се спречио губитак коштане масе и појава остеопорозе, који су карактеристични за процес старења. Ипак, ова пракса није толико безазлена, па треба бити опрезан.

* У ком смислу?

- Истраживања су потврдила да претерано узимање калцијума утиче на појаву кардиоваскуларних болести, а посебно инфаркта и можданог удара. Иако научници немају јединствен став по овом питању, донета је одлука да се женама препарати калцијума више не прописују рутински за превенцију прелома у постменопаузи. Унос калцијума треба увек да буде у договору са лекаром, искључиво у јасно индикованим ситуацијама.

* Шта се дешава код прекомерног узимања препарата калцијума?

- Висок садржај у суплементима доводи до брзог скока концентрације калцијума у крви, а што за последицу има таложење овог минерала у зидовима крвних судова и стварање услова за даље компликације. Заправо, долази до стварања артеријских калцификата који повећавају ризик за настанак кардиоваскуларних оболења. Поједина истраживања су потврдила да жене старије од 55 година које су узимале суплемент калцијума, имају двоструко већи ризик за појаву инфаркта миокарда у поређењу са плацебо групом припадница истог пола. Зато би требало користити суплементе са ниском концентрацијом калијума, а дозе поделити у неколико уноса током дана.

* А када је реч о магнезијуму?

- Показало се и да особе које уносе оптималне количине магнезијума ређе оболевају од карцинома дебелог црева и кардиоваскуларних болести. Осим тога, суплементи овог минерала могу да помогну и особама са мигреном, астмом, менструалним тегобама, губитком концентрације и снаге.

* Колико је дневно потребно унети магнезијума?

- Између 300 и 350 милиграма. Ризница магнезијума је лиснато зелено поврће, орашасти плодови и махунарке. Минералне воде богате магнезијумом такође су добар избор. А ако се уноси као суплемент, најбољи избор је магнезијумова со са лимунском киселином.

* А његови нежељени ефекти?

- Суплементе магнезијума, без консултације са лекаром, не би требало да узимају срчани и бубрежни болесници. Прекомерне количине често изазивају стомачне проблеме праћене дијарејом, пад крвног притиска, хипотензију, мучнину, повраћање, успорен пулс... Магнезијум може да уђе и у интеракцију са антибиотицима, лековима за крвни притисак, дијабетес и остеопорозу, због чега га је неопходно узимати под медицинским надзором.

ВИТАМИН К2

Таложење калцијума у крвним судовима доводи до губитка еластичности, тако да они постају крти и пропадају, што повећава ризик од инфаркта. Нежељени ефекти могу да се избегну уколико се препарату калцијума дода и витамин К2. Он активира остеокалцин и матриx гла протеине, који позитивно делују и на кости и на крвне судове. С обзиром на то да храна богата витамином К2 није толико присутна у исхрани западне цивилизације, препоручује се унос природног витамина К2 у облику препарата. Такође, за апсорбовање калцијума из црева неопходно је да у организму има довољно витамина Д, који се добија излагањем сунчевим зрацима или путем суплемената.

КОФЕИН

Унос магензијума помаже особама које пију доста кофеина, без обзира на то да ли је реч о кафи, црном или зеленом чају. Ови напици повећавају излучивање магнезијума преко бубрега, који је неопходно надокнадити. Треба имати у виду и да велики унос масти и месних прерађевина, везује магнезијум у цревима и онемогућава његову апсорпцију.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар