Ана Франк је умрла раније него што се мислило

Ана Франк, јеврејска девојчица коју је њен дневник о скривању током Другог светског рата учинио симболом жртава холокауста, вероватно је умрла раније него што се мислило, показује истраживање Музеја Ане Франк.

Занимљивости 01.04.2015 | 07:07
Ана Франк је умрла раније него што се мислило

Закључак истраживања објављен је данас, на 70. годишњицу званичног датума смрти Ане Франк и њене сестре Маргот који су одредиле холандске власти после рата.

Истраживачи Ерика Принс и Гертјан Брек тврде, међутим, да су Ана и Маргот вероватно умрле од тифуса месец дана раније, у фебруару 1945. године. Тај закључак је донет на основу сећања сведока и докумената.

Истраживањем је још једном указано на тешке услове у којима су Јевреји живели у логору Берген-Белзен, где ја Ана Франк умрла када је имала 15 година. Ана је рођена 1929. године, а њен дневник о страдању Јевреја у окупираном Амстердаму током Другог светског рата објавио је њен отац 1947. године.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гдје их сакрити.

01.04.2015 17:44

Јуцер сам рекла Р. да би могла позвати неког из Јеврејске заједнице овдје у Скандинавији да одрзи предавање у Удрузењу дрзавног знацаја. Онда смо се обоје забринули гдје би се то одрзало. Један од локала има подрум фино уредјен. Лак за одбрану. Или на другом мјесу на спрату имају зељезна врата. Све као да је 1941., а не 2015. За друге мањине нисмо уопсте мислили на сигурност. Ана, Ана је јос зива. Ви сте погријесили у истразивању.

ОДГОВОРИТЕ