Да ли је Русија требала продати Аљаску?

Русија је Аљаску продала за 7,2 милиона долара, а питање је колико је то била паметна одлука!

Свијет 31.03.2015 | 20:42
Да ли је Русија требала продати Аљаску?

Наиме, пространство од 1.518.800 квадратних метара све више цвета из дана у дан. Огромна Аљаска је пре 148 година из руке Русије дошла у посед Сједињених Америчких Држава, обе стране су мислиле да је продаја, односно куповина Аљаске била одлична погодба.

Договор склопљен у то време је дозвољавао САД да има приступ ресурсима Аљаске, и истовремено да прошири територију. Руско царство, с друге стране, напунило је своје кофере: добили су 7,2 милиона долара за 1,518,800 квадратних километара земље.

Али шта да се куповина Аљаске никада није догодила? Колико би се Русија разликовала од ове данашње? И шта је све изгубила што је продала земљу?

Ово су само неки одговори шта би све Руска Федерација имала.

Више нафте

Руска економија се ослања углавном на нафту, она чини више од две трећине извозних прихода земље, заједно са гасом.

И док то не може да буде непосредна брига за Русију, сви знамо да је износ фосилних горива коначан на нашој планети. Тако да када дође крај изворима нафте, Русија ће морати да смисли нове начине како да попуни свој буџет.

И да имају у поседу Аљаску, то не би решило проблем до бесконачности, али би имали више времена да смисле нешто друго. Недавне бројке показују да Русија производи више од 10 милиона барела дневно, тако да би садашње нафтно поље Америке било значајно појачање.

Више купуса

Западне санкције због руске анексије Крима и њене улоге у украјинском конфликту повећале су цене намирница у земљи. Једно поврће је посебно било на удару – купус, обележје домаће кухиње.

Поврћу у Русији свакодневно скаче цена, а од почетка године је забележен раст од чак 63 одсто.

С друге стране, Аљаска има купуса и више него што јој је потребно. Они заправо држе Гинисов рекорд за највећи купус икада направљен.

Успех овог поврћа је делимично због много дневног светла током летњег периода. Аљаска поседује око 15 милиона хектара земље погодне за пољопривреду, а само 1 милион је тренутно у употреби.

Музеј чекића

Не може се рећи да Русија нема свој део музеја. Заправо, векови културних достигнућа, од сликања до архитектуре и од историје до фотографије, осигурали су да постоји велики избор.

Ово је први музеј који представља прво оруђе људског рода – чекић. У граду Хејнсу се налази поставка од 1.500 чекића, а сваке недеље радници бирају “чекић недеље”. Ако ово није довољно “мушко”, стварно не знамо шта није.

Острво Ратманов

Велики Диомед или на руском Ратамановљево острво налази се у средини Беринговог мореуза, одмах поред граничних вода САД и Русије.

Од те тачке, која је за време хадног рата звана Ледена завеса, налетећете на Мали Диомед. Раздаљина између Великог и Малог Диомеда је неколико километара.

Током зиме, може се препешачити преко леда од једног до другог острва, и самим тим прелазите границе ове две државе.

(Тхемосцоwтимес.цом)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лија

31.03.2015 18:49

Дефинитивно не. Сада са ове дистанце гледано, 7,2 милиона долара и није нека сума за толико пространство и ресурсе којима располаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

01.04.2015 04:41

Шта има од Аљеске, продај паре у џеп И уложи у нешто корисно од тамо И животиње бијеже.

ОДГОВОРИТЕ