Не цвијета цвијеће баш ни код Хрвата!

Иако је репрезентација Хрватске на добром путу да се пласира на Европско првенство, код комшија и даље траје рат на релацији Савез - Далмација. Навијачи Хајдука спречени да дођу у Загреб на меч против Норвешке, тврди Торцида.

Фудбал 01.04.2015 | 08:20
Не цвијета цвијеће баш ни код Хрвата!

Хрватска гази у квалификацијама за Евбропско првенство 2016. године и ми, рецимо, можемо само да будемо завидни на успех комшија. "Коцкасти" су демолирали Норвешку (5:1) протеклог викенда у Загребу и сада имају 13 бодова из пет утакмица.

Иако је селектор репрезентације Хрватске Нико Ковач после утакмице рекао да "игра баш и није била на задовољавајућем нивоу", око 25.000 гледалаца на загребачком стадиону "Максимир" било је презадовољно. Као и цела хрватска јавност. Разумљиво.

Цела хрватска јавност, осим Далмације. Тачније, осим навијача сплитског Хајдука.

Наиме, одавно већ траје рат између Хрватског фудбалског савеза и Далмације, односно Сплита и навијача Хајдука, зато што репрезентација Хрватске ретко игра своје мечеве на "Пољуду".

Навијачка група Торцида објавила је саопштење у којем је поново напала Савез, али и капитена хрватског тима Дарија Срну. Навијачи сплитског клуба тврде да им је био онемогућен долазак у Загреб и закључују да "Сплићани и Далматинци више нису допбродошли у Загреб кад игра репрезентација Хрватске".
"Користећи широка овлашћења која им даје Закон о спречавању нереда на спортским такмичењима, Полицијска управа Загреб је због наводне основане сумње у противправно понашање особа које иду на спортско такмичење, све наше чланове као и све млађе особе са подручја Далмације које су се у мањим групама упутиле на Максимир, превентивно привела и задржала у загребачким полицијским станицама до касних ноћних сати. Од наводне основане сумње није било ништа јер су скоро сви наши приведени чланови пуштени кућама без било какве пријаве или оптужбе. Остале су нам само потврде о привремено одузетим предметима (мобилни телефони и др.) као једини доказ да смо тај дан провели у полицијским станицама, уместо на стадиону. Радило се о превентивном привођењу, а једини критеријум је била чињеница да је реч о навијачима са југа Хрватске. Из полицијских станица смо испраћени речима: 'Видимо се на истом месту (станица) и за дерби, јер на стадион више ући нећете", пише у Торцидином саопштењу, уз закључак да Хрватски фудбалски савез дели грађане Хрватске на подобне и оне другог реда.

"Сплићани и Далматинци за њих нису Хрватска", истиче Тордица и поручује да неће никоме, а поготово Савезу допустити да "нас гази, омаловажава наш град, наш клуб и нашу регију и да нас третира као мање вредне Хрвате".

У саопштењу се Торцида дотакла и капитена хрватске репрезентације Дарија Срне.

"За крај, посебан поздрав нашем капитену, који је се прави блесав и својим јефтиним изјавама покушава скинути било какву одговорност са себе. Да си стварно желео да помогнеш могао си, користећи свој положај све ове године, проговорити о проблемима хрватског фудбала, али уместо деловања и посредовања у решавању тих проблема, изабрао си забијање главе у песак као и већина твојих саиграча (част изузецима). Својим пасивним држањем подржао си све што ХНС годинама ради. Учествовао си у стварању 'репке' па сад играј у 'репки' и уживај у атмосфери коју си створио. Не узимај Хајдук у уста, јер ниси достојан тога. Ми ћемо овај рат са ХНС-ом добити, на свој начин. Само ће трајати дуже", пише у саопштењу Торциде, које преноси хрватски медији.

Коментари / 0

Оставите коментар