Ne cvijeta cvijeće baš ni kod Hrvata!

Iako je reprezentacija Hrvatske na dobrom putu da se plasira na Evropsko prvenstvo, kod komšija i dalje traje rat na relaciji Savez - Dalmacija. Navijači Hajduka sprečeni da dođu u Zagreb na meč protiv Norveške, tvrdi Torcida.

Fudbal 01.04.2015 | 08:20
Ne cvijeta cvijeće baš ni kod Hrvata!

Hrvatska gazi u kvalifikacijama za Evbropsko prvenstvo 2016. godine i mi, recimo, možemo samo da budemo zavidni na uspeh komšija. "Kockasti" su demolirali Norvešku (5:1) proteklog vikenda u Zagrebu i sada imaju 13 bodova iz pet utakmica.

Iako je selektor reprezentacije Hrvatske Niko Kovač posle utakmice rekao da "igra baš i nije bila na zadovoljavajućem nivou", oko 25.000 gledalaca na zagrebačkom stadionu "Maksimir" bilo je prezadovoljno. Kao i cela hrvatska javnost. Razumljivo.

Cela hrvatska javnost, osim Dalmacije. Tačnije, osim navijača splitskog Hajduka.

Naime, odavno već traje rat između Hrvatskog fudbalskog saveza i Dalmacije, odnosno Splita i navijača Hajduka, zato što reprezentacija Hrvatske retko igra svoje mečeve na "Poljudu".

Navijačka grupa Torcida objavila je saopštenje u kojem je ponovo napala Savez, ali i kapitena hrvatskog tima Darija Srnu. Navijači splitskog kluba tvrde da im je bio onemogućen dolazak u Zagreb i zaključuju da "Splićani i Dalmatinci više nisu dopbrodošli u Zagreb kad igra reprezentacija Hrvatske".
"Koristeći široka ovlašćenja koja im daje Zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, Policijska uprava Zagreb je zbog navodne osnovane sumnje u protivpravno ponašanje osoba koje idu na sportsko takmičenje, sve naše članove kao i sve mlađe osobe sa područja Dalmacije koje su se u manjim grupama uputile na Maksimir, preventivno privela i zadržala u zagrebačkim policijskim stanicama do kasnih noćnih sati. Od navodne osnovane sumnje nije bilo ništa jer su skoro svi naši privedeni članovi pušteni kućama bez bilo kakve prijave ili optužbe. Ostale su nam samo potvrde o privremeno oduzetim predmetima (mobilni telefoni i dr.) kao jedini dokaz da smo taj dan proveli u policijskim stanicama, umesto na stadionu. Radilo se o preventivnom privođenju, a jedini kriterijum je bila činjenica da je reč o navijačima sa juga Hrvatske. Iz policijskih stanica smo ispraćeni rečima: 'Vidimo se na istom mestu (stanica) i za derbi, jer na stadion više ući nećete", piše u Torcidinom saopštenju, uz zaključak da Hrvatski fudbalski savez deli građane Hrvatske na podobne i one drugog reda.

"Splićani i Dalmatinci za njih nisu Hrvatska", ističe Tordica i poručuje da neće nikome, a pogotovo Savezu dopustiti da "nas gazi, omalovažava naš grad, naš klub i našu regiju i da nas tretira kao manje vredne Hrvate".

U saopštenju se Torcida dotakla i kapitena hrvatske reprezentacije Darija Srne.

"Za kraj, poseban pozdrav našem kapitenu, koji je se pravi blesav i svojim jeftinim izjavama pokušava skinuti bilo kakvu odgovornost sa sebe. Da si stvarno želeo da pomogneš mogao si, koristeći svoj položaj sve ove godine, progovoriti o problemima hrvatskog fudbala, ali umesto delovanja i posredovanja u rešavanju tih problema, izabrao si zabijanje glave u pesak kao i većina tvojih saigrača (čast izuzecima). Svojim pasivnim držanjem podržao si sve što HNS godinama radi. Učestvovao si u stvaranju 'repke' pa sad igraj u 'repki' i uživaj u atmosferi koju si stvorio. Ne uzimaj Hajduk u usta, jer nisi dostojan toga. Mi ćemo ovaj rat sa HNS-om dobiti, na svoj način. Samo će trajati duže", piše u saopštenju Torcide, koje prenosi hrvatski mediji.

Komentari / 0

Ostavite komentar