БиХ коначно враћена на пут ка ЕУ

Двије деценије од Дејтонског споразума који је окончао рат у БиХ, ЕУ је коначно одобрила Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), који је ову земљу вратио на пут ка чланству у ЕУ.

Свијет 30.03.2015 | 10:12
БиХ коначно враћена на пут ка ЕУ

Ова недвојбено добра вијест за свакога ко сматра да ће демократија, просперитет и етничка хармонија "пустити коријење" само када све земље настале колапсом бивше Југославије буду чланице ЕУ, преноси "Финанциал Тимес".

Колумниста Тони Барбер сматра да се коначно одобравање ССП-а може посматрати и иза кулиса украјинске кризе. Како наводи, руско-западни односи на најгорем су нивоу још од окончања ере комунизма, а званични Кремљ је током прошле године јасно дао до знања да ће повећати свој утицај на Балкану. Но, Барбер наводи да је ЕУ иницијатива на неки начин сигнал да владе држава чланица ЕУ узвраћају.

"Наравно, проћи ће доста времена док БиХ, гледано из угла економских перформанси и административног капацитета, буде у позицији да се придружи ЕУ. Осим тога, и сам Жан-Клод Јункер, предсједник Европске комисије, искључио је могућност проширења ЕУ у наредних пет година, што значи до 2019. године.

Али, ако се очекује дугорочни напредак ка политичком и етничком помирењу међу Бошњацима, Србима и Хрватима, онда перспектива чланства у ЕУ мора бити стварна, а не фатаморгана за сва три народа", наводи Барбер.

Он истиче да је, кад је објавио паузу у проширењу ЕУ, Јункер требало да више нагласи позитивну ЕУ визију за БиХ.

"На крају је то пало на британске и њемачке политичаре који су начинили истински напор да увјере бх. политичаре да се посвете пакету реформи који би омогућио ЕУ да одобри ССП. Ово је уједно и доказ да британска дипломатија није парализована, како је многи критичари описују", истиче он.

Закључује како су неизбјежне и сумње колико ће бх. политичари бити искрени у спровођењу ових реформи, те закључује да ће Русија "учинити све што је у њиховој моћи да направи препреке Босни ка ЕУ, али исто тако и Србији, Македонији и Црној Гори".

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мозгалица

30.03.2015 10:55

Е сто ме зестоко интересује, ста су то ови политицари или они у СЕ примјетили као напредак придрузивању. Ја будалестине и супљирања, бозе драги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

30.03.2015 11:14

Ово је све бацање прашине у очи.ЕУ не зна шта ће од себе и од страха од УСА па сад свим силама настоји да се ко фол нешто пита, а пита се ко пијан са гаћама. Амерички налогодавци све то раде из сјенке. БиХ оваква каква је биће члан ЕУ кад на врби роди, а такође и Србија (јер то не дају Њемци) а и не треба ЕУ никоме јер је то творевина која ће се сама од себе урушити. Живјела Русија

ОДГОВОРИТЕ