Корупција је камен спотицања бх. привреде

Корупција је заједно са другим облицима криминала велика сметња приватним предузећима и има негативан утицај на приватна улагања. 

Босна и Херцеговина 30.03.2015 | 08:11
Корупција је камен спотицања бх. привреде

Пословни представници у Босни и Херцеговини наводе корупцију као шесту најзначајнију препреку за пословање, након високих пореза, компликованих ореских закона, политичке нестабилности, прописа о раду и ограниченог приступа финансирању.

Транспаренцy Интернатионал БиХ је током прошле године добио близу 1.300 позива и пријава грађана који су се хтјели информисати о својим правима, испитати да ли одеђене ситуације које су доживјели имају елементе корупције, те пријавити конкретне случајеве по којима је ТИ БиХ поступао према надлежним иснтитуцијама.

Без обзира на овај број пријава, из ТИ наводе да ипак не можемо говорити о довољној спремности грађана да пријаве случајеве корупције, а један од главних разлога је њихово неповјерење у институције и њихову ефикасност у рјешавању њихових проблема и санкционисању корупције.

"Доказ за ово је и изразито мали број пријава које институције које су успоставиле системе за пријаву корупције добијају од самих грађана. Један од примјера је рецимо Влада Републике Српске која је током шест мјесеци рада платформе за пријаву корупције примила само 15 пријава.

Исти је случај и са другим установама (клинички центри и сл.), гдје једноставно пријаве нису довеле до резултата, те због тога имамо апсурдну ситуацију да ТИ БиХ као невладина организација добија много више пријава, него чак и институције у чијој надлежности је да се боре против корупције у својим редовима", рекла је за Клиx.ба Ивана Корајлић из Транспаренцy Интернатионала БиХ.

Неминовно је да корупција оспорава стране инвестиције у БиХ. Велика присутност корупције има одвраћајући ефекат за озбиљне стране инвестиције. Држава која не пружа правну сигурност или систем који захтијева прво уграђивање и подмићивање доносилаца одлука и који нема транспарентне процедуре које ће обезбједити равноправан приступ, свакако не обећава ни повољно окружење за пословање и повећава трошкове улагања.

"У држави у којој бисте инвестирали морате прво покрити интересе политичких елита и појединаца на власти, свакако ће бити мање мјеста за озбиљне компаније и улагања која би могла допринијети и држави и инвеститору (углавном се због досадашње праксе склапања уговора завршава само на користи неколико појединаца)", закључила је Корајлић за Клиx.ба.

Удружење страних инвеститора у Босни и Херцеговини сваке двије године објављује Бијелу књигу, односно препоруке за поправљање пословне климе у нашој држави. Битан сегмент те публикације су и препоруке које се односе на превенцију и спречавање корупције у Босни и Херцеговини. Иако се та књига доставља и политичким представницима у БиХ са циљем да их упознају шта је то што би требало промијенити како би Босна и Херцеговина била интересантна страним улагачима, свако ново издање је скоро идентично оном претходном.

То показује да се у протеклом периоду ништа није урадило како би се поправила пословна клима. Према извјештају Свјетске банке за 2015. годину (Wорлд Банк Доинг Бусинесс 2015: Еасе оф доинг бусинесс ранкинг) Босна и Херцеговина је на 107. мјесту по тзв. лакоћи пословања.

Извор: Клиx.ба

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сноуден

30.03.2015 06:40

Ста реци када у систему правосудја имате саме судије кој су кривицно осудјене којима су изрецене кривицне санкције и ко да се бори против криминАла и корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

30.03.2015 06:43

Док је код нас баја велики на столици нема нама напретка.Он је успоставио криминал и корупцију да би напунио своје и џепове свијих тајкуна.Брига је њега за било какве и било чије анализе и упутства,хоће му се,може му се,само не знам докле,јер је све опељешено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

30.03.2015 12:14

Корупција, непотизам, криминал,шверц у Бих- НЕМОГУЋЕ само нам се чини хахаха

ОДГОВОРИТЕ