Протест и добродошлица за амерички конвој

Амерички војни конвој од 516 војника и 115 оклопних транспортера стигао је у Чешку, после осмодневног пута по Естонији, Летонији, Литванији и Пољској. Први пут, поред добродошлице, конвој је наишао на протесте.

Свијет 29.03.2015 | 19:03
Протест  и добродошлица за амерички конвој

Конвој је у Чешку ушао у три крака који ће се спојити у понедељак у Прагу, да би одатле војници који се враћају са тромесечних војних вежби у Пољској и балтичким земљама наставили у своју базу у Немачкој, преноси Бета.

На граничним прелазима, дуж пута и у центру градова којим пролазе појавиле су се хиљаде заинтересованих грађана и присталица конвоја који су дошли да пожеле добродошлицу америчким војницима, као и да покажу да Чешка није проруска.

Појавили су се и противници конвоја са транспарентима "САД – светски агресор".

"Пут из Вроцлава је био сасвим без проблема, ово је први протест на који наилазимо", истакао је амерички официр из конвоја Џон Воластон.

На граничном прелазу Бохумин и са пољске стране границе уз пут и на надвожњацима окупило се више од 1.000 Чеха, махом присталица конвоја са америчким заставама и осетно мање противника.

Конвој је подељен у групе од неколико десетина возила, како би се лакше одвијао саобраћај.

 



"Драго ми је што су ту. Ми смо у НАТО-у и логично је што ће ићи нашим путевима", нагласио је један од око стотину мотоциклиста који као симбол добродошлице прате конвој у мањим групама.

Ни у Чешкој, где се једино очекују протести на траси дугој 1.800 километара, конвој не прати армијско обезбеђење, већ као и у Пољској само око 90 припадника војне полиције.

За евентуалне блокаде или изгреде током протеста против конвоја задужена је редовна полиција.

"Конвој треба да послужи да смири непослушан регион Чешке и посвађа Европу са Русијом. То је демонстрација силе. Многи чешки грађани увиђају да је то за нас економски неповољно", коментарисао је један од нереформисаних чешких комуниста Војтех Филип.

Конвој као демонстративно приказивање солидарности НАТО-а и САД са источноевропским савезницима који се плаше преливања сукоба из Украјине преко њихових граница и Русије, подржава цео чешки државни врх, као нормално и логично испуњење савезничких обавеза, и 82 одсто Чеха. Ипак, 17 одсто на конвој гледа као на нежељни боравак стране армије или чак као на окупацију.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЈА

29.03.2015 18:05

Цеси не знају ни сами ста хоце!!!Да им Бог помогне!Немају нимало памети!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

29.03.2015 22:19

хехехех досаило им да зиве у миру па це сад пола за Америку а пола за Русију да зарате и да порусе сто су годинама градили и да постану биједа. Угледали се на нас Балканце :)

Name

ЖИКА Ж

30.03.2015 07:56

ХОЋЕМО У НАТО! НЕЋЕМО У НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

30.03.2015 11:56

Не бих се чудио да колико је сутра и кроз Србију крене оваква колона пошто је Дачић и Гашић потписали ИПАП споразум са НАТО-м. Само ми онда за разлику од Чеха не би смјели протестовати, јер би нас натовци могли поубијати а да никоме не одговарају како је и потписано.А ово јесте провоцирање Русије од стране НАТО и САД а Руси само гледају (увијек су пси за вуцима лајали) док их не отресу.

ОДГОВОРИТЕ