Protest i dobrodošlica za američki konvoj

Američki vojni konvoj od 516 vojnika i 115 oklopnih transportera stigao je u Češku, posle osmodnevnog puta po Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj. Prvi put, pored dobrodošlice, konvoj je naišao na proteste.

Svijet 29.03.2015 | 19:03
Protest  i dobrodošlica za američki konvoj

Konvoj je u Češku ušao u tri kraka koji će se spojiti u ponedeljak u Pragu, da bi odatle vojnici koji se vraćaju sa tromesečnih vojnih vežbi u Poljskoj i baltičkim zemljama nastavili u svoju bazu u Nemačkoj, prenosi Beta.

Na graničnim prelazima, duž puta i u centru gradova kojim prolaze pojavile su se hiljade zainteresovanih građana i pristalica konvoja koji su došli da požele dobrodošlicu američkim vojnicima, kao i da pokažu da Češka nije proruska.

Pojavili su se i protivnici konvoja sa transparentima "SAD – svetski agresor".

"Put iz Vroclava je bio sasvim bez problema, ovo je prvi protest na koji nailazimo", istakao je američki oficir iz konvoja Džon Volaston.

Na graničnom prelazu Bohumin i sa poljske strane granice uz put i na nadvožnjacima okupilo se više od 1.000 Čeha, mahom pristalica konvoja sa američkim zastavama i osetno manje protivnika.

Konvoj je podeljen u grupe od nekoliko desetina vozila, kako bi se lakše odvijao saobraćaj.

 



"Drago mi je što su tu. Mi smo u NATO-u i logično je što će ići našim putevima", naglasio je jedan od oko stotinu motociklista koji kao simbol dobrodošlice prate konvoj u manjim grupama.

Ni u Češkoj, gde se jedino očekuju protesti na trasi dugoj 1.800 kilometara, konvoj ne prati armijsko obezbeđenje, već kao i u Poljskoj samo oko 90 pripadnika vojne policije.

Za eventualne blokade ili izgrede tokom protesta protiv konvoja zadužena je redovna policija.

"Konvoj treba da posluži da smiri neposlušan region Češke i posvađa Evropu sa Rusijom. To je demonstracija sile. Mnogi češki građani uviđaju da je to za nas ekonomski nepovoljno", komentarisao je jedan od nereformisanih čeških komunista Vojteh Filip.

Konvoj kao demonstrativno prikazivanje solidarnosti NATO-a i SAD sa istočnoevropskim saveznicima koji se plaše prelivanja sukoba iz Ukrajine preko njihovih granica i Rusije, podržava ceo češki državni vrh, kao normalno i logično ispunjenje savezničkih obaveza, i 82 odsto Čeha. Ipak, 17 odsto na konvoj gleda kao na neželjni boravak strane armije ili čak kao na okupaciju.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

JA

29.03.2015 18:05

Cesi ne znaju ni sami sta hoce!!!Da im Bog pomogne!Nemaju nimalo pameti!!!

ODGOVORITE
Name

bosanko

29.03.2015 22:19

heheheh dosailo im da zive u miru pa ce sad pola za Ameriku a pola za Rusiju da zarate i da poruse sto su godinama gradili i da postanu bijeda. Ugledali se na nas Balkance :)

Name

ŽIKA Ž

30.03.2015 07:56

HOĆEMO U NATO! NEĆEMO U NATO!

ODGOVORITE
Name

Требиње

30.03.2015 11:56

Не бих се чудио да колико је сутра и кроз Србију крене оваква колона пошто је Дачић и Гашић потписали ИПАП споразум са НАТО-м. Само ми онда за разлику од Чеха не би смјели протестовати, јер би нас натовци могли поубијати а да никоме не одговарају како је и потписано.А ово јесте провоцирање Русије од стране НАТО и САД а Руси само гледају (увијек су пси за вуцима лајали) док их не отресу.

ODGOVORITE