Сахрањен оснивач Сингапура

Туговању десетина хиљада Сингапураца придружили су се данас светски лидери да би одали последњу почаст првом премијеру овог града-државе Лију Куан Јеву, који су се, по јакој киши, придружили 15 километара дугој поворци у његовом испраћају у вечну кућу.

Свијет 29.03.2015 | 16:32
Сахрањен оснивач Сингапура

Међу страним лидерима био је бивши амерички председник Бил Клинтон и Лиов близак пријатељ - бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер, јапански премијер Шинзо Абе, јужнокорејска председница Парк Геун Хје, аустралијски премијер Тони Абот, индијски премијер Нарендра Моди, камбоџуански премијер Хун Сен, индонежански председник Џоко Видодо, док је бивши министар иностраних послова и лидер Доњем дому британског парламента Вилијам Хејг представљао старог колонијалног владара града - Велику Британију, наводи АФП.



Ли (91) који је умро у понедељак, заслужан је за оснивање модерног Сингапора и трансформацију мале, колонијалне британске трговачке луке у једну од светских најбогатијих нација.



Његова смрт је била позорница невиђеног приказа жалости па се премијер Ли Хсијен Лунг борио са сузама док је одржао 40-минутни говор на енглеском, малајском и кинеском. "Он је био аутентичан глас Сингапур - страствен, силан и неукротив. Онима који траже споменик за Лија, Сингапурци могу да одговаре поносно "погледајте око себе", рекао је премијер, пренела је агенција Ројтерс.

Сирене су се огласиле широм земље да би обележиле минут ћутања, док су се аутобуси и возови зауставили. Раније се чула паљба из 21-дног плотуна која је ођекнула широм пословног округа вишемилионског града, борбени авиони су надлетели на небу, а два брода у близини марине правили су почетна слова његовог имена и презимена уз помоћ застава, док је Лиов ковчег изношен из зграде парламента и кренуо у поворку до вечне куће.



Пословни активност у земљи, познатој по свом окренутости бизнису, успорена због церемоније, уз затварање великог броја продавница и два велика казина.

Ројтерс наводи да ће, после приређене величАнствене државне сахране, Ли бити кремиран на приватној церемонији за породицу касније током дана.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар