Ф1: Прва побједа Фетела у Ферарију!

Возач Ферарија Себастијан Фетел тријумфовао је на Великој награди Малезије, другој трци овогодишњег шампионата Формуле 1.

Остали спортови 29.03.2015 | 16:20
Ф1: Прва побједа Фетела у Ферарију!

Фетел је до прве победе у Ферарију, а 40. у каријери, дошао сјајном вожњом на стази „Сепанг“ у времену од 1:41:05.793 минута.

Друго место, са осам и по секунди заостатка, заузео је бранилац титуле Луис Хамилтон, док је трећи кроз циљ прошао његов тимски колега из Мерцедеса Нико Розберг.

Фетел је у Малезији успео да победи Мерцедес њиховим оружјем – сјајном тактиком, али и одличном вожњом. Четвороструки светски шампион је очигледно својим доласком променио нешто у италијанском тиму, пошто је у Сепангу одлично реаговао и у правом тренутку га звао у бокс, што је и одлучило трку.

Немац је тако донео Ферарију први тријумф после скоро две године, пошто је последњу победу за италијански тим уписао Фернандо Алонсо на трци у Шпанији 2013. Такође, прекинуо је низ од осам тријумфа Мерцедеса, пошто су или Хамилтон или Розберг били на највишем степенику победничког постоља од прошлогодишње Велике награде Белгије, на којој је славио Данијел Рикардо. Уз све то, постао је први возач у историји који је у Малезији славио четири пута, а претходно је на „Сепангу“ био најбољи 2010, 2011. и 2013. године.

Хамилтон је возио одлично, али га је тактика тима, као и мањак пнеуматика коштао у Малезији. Баш када је очекивао да ће добити брже пнеуматике, Британац је остао без истих, што га је коштало у финишу трке, иако је дао све од себе да сустигне Фетела. Розберг је, с друге стране, већ на старту испао из конкуренције за тријумф, а колико није могао да припрети најбоље је показао начин на који га је Фетел претекао.

Одличну трку имао је и други возач Ферарија Кими Раиконен, који је имао пех на старту, када је остао без једног пнеуматика, али је сјајно успео да се врати. Детаљ са почетка трке је готово извесно Финца онемогућио да се бори за победничко постоље, али је на крају потпуно заслужено оставио возаче Вилијамса Валтерија Ботаса и Фелипеа Масе.

Један од јунака трке дефинитивно је возач Торо Роса Макс Ферстапен, који је постао најмлађи освајач бодова у историји Формуле 1 захваљујући седмом месту. 17-годишњи Холанђанин је одвозао сјајну трку и последњи је возач који је био унутар једног круга од Фетела, а кроз циљ је прошао испред тимског колеге Карлоса Саинса јуниора. Освајаче бодова комплетирали су возачи Ред Була Данил Квјат и Данијел Рикардо.

Највећи губитници друге трке били су возачи Форс Индије Серхио Перес и Нико Хилкенберг, који су претили да се озбиљно боре за бодове, али су изазвали два инцидента, па су изгубили време због казни. И у Малезији је виђена изузетно лоша трка за Мекларен, пошто су Фернандо Алонсо и Џенсон Батон морали да се повуку у гаражу, док је друго одустајање уписао Пастор Малдонадо у Лотусу.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се Великом наградом Кине у Шангају 12. априла.

Резултати трке за Велику награду Малезије:
1. Себастијан Фетел (Немачка) Ферари 1:41:05.793
2. Луис Хамилтон (Велика Британија) Мерцедес + 8.569
3. Нико Розберг (Немачка) Мерцедес + 12.310
4. Кими Раиконен (Финска) Ферари + 53.822
5. Валтери Ботас (Финска) Вилијамс + 1:10.409
6. Фелипе Маса (Бразил) Вилијамс + 1:13.586
7. Макс Ферстапен (Холандија) Торо Росо + 1:39.085
8. Карлос Саинс јуниор (Шпанија) Торо Росо + један круг
9. Данил Квјат (Русија) Ред Бул + један круг
10. Данијел Рикардо (Аустралија) Ред Бул + један круг
11. Роман Грожан (Француска) Лотус + један круг
12. Фелипе Наср (Бразил) Заубер + један круг
13. Серхио Перес (Мексико) Форс Индија + један круг
14. Нико Хилкенберг (Немачка) Форс Индија + један круг
15. Роберто Мерхи (Шпанија) Менор + три круга
одустали:
Пастор Малдонадо (Венецуела) Лотус
Џенсон Батон (Велика Британија) Мекларен
Фернандо Алонсо (Шпанија) Мекларен
Маркус Ериксон (Шведска) Заубер

Генерални пласман возача:
1. Луис Хамилтон 43
2. Себастијан Фетел 40
3. Нико Розберг 33
4. Фелипе Маса 20
5. Кими Раиконен 12
6. Фелипе Наср 10

Генерални пласман конструктора:
1. Мерцедес 76
2. Ферари 52
3. Вилијамс 30
4. Заубер 14
5. Торо Росо 12
6. Ред Бул 11

Коментари / 0

Оставите коментар