F1: Prva pobjeda Fetela u Ferariju!

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel trijumfovao je na Velikoj nagradi Malezije, drugoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Ostali sportovi 29.03.2015 | 16:20
F1: Prva pobjeda Fetela u Ferariju!

Fetel je do prve pobede u Ferariju, a 40. u karijeri, došao sjajnom vožnjom na stazi „Sepang“ u vremenu od 1:41:05.793 minuta.

Drugo mesto, sa osam i po sekundi zaostatka, zauzeo je branilac titule Luis Hamilton, dok je treći kroz cilj prošao njegov timski kolega iz Mercedesa Niko Rozberg.

Fetel je u Maleziji uspeo da pobedi Mercedes njihovim oružjem – sjajnom taktikom, ali i odličnom vožnjom. Četvorostruki svetski šampion je očigledno svojim dolaskom promenio nešto u italijanskom timu, pošto je u Sepangu odlično reagovao i u pravom trenutku ga zvao u boks, što je i odlučilo trku.

Nemac je tako doneo Ferariju prvi trijumf posle skoro dve godine, pošto je poslednju pobedu za italijanski tim upisao Fernando Alonso na trci u Španiji 2013. Takođe, prekinuo je niz od osam trijumfa Mercedesa, pošto su ili Hamilton ili Rozberg bili na najvišem stepeniku pobedničkog postolja od prošlogodišnje Velike nagrade Belgije, na kojoj je slavio Danijel Rikardo. Uz sve to, postao je prvi vozač u istoriji koji je u Maleziji slavio četiri puta, a prethodno je na „Sepangu“ bio najbolji 2010, 2011. i 2013. godine.

Hamilton je vozio odlično, ali ga je taktika tima, kao i manjak pneumatika koštao u Maleziji. Baš kada je očekivao da će dobiti brže pneumatike, Britanac je ostao bez istih, što ga je koštalo u finišu trke, iako je dao sve od sebe da sustigne Fetela. Rozberg je, s druge strane, već na startu ispao iz konkurencije za trijumf, a koliko nije mogao da pripreti najbolje je pokazao način na koji ga je Fetel pretekao.

Odličnu trku imao je i drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen, koji je imao peh na startu, kada je ostao bez jednog pneumatika, ali je sjajno uspeo da se vrati. Detalj sa početka trke je gotovo izvesno Finca onemogućio da se bori za pobedničko postolje, ali je na kraju potpuno zasluženo ostavio vozače Vilijamsa Valterija Botasa i Felipea Mase.

Jedan od junaka trke definitivno je vozač Toro Rosa Maks Ferstapen, koji je postao najmlađi osvajač bodova u istoriji Formule 1 zahvaljujući sedmom mestu. 17-godišnji Holanđanin je odvozao sjajnu trku i poslednji je vozač koji je bio unutar jednog kruga od Fetela, a kroz cilj je prošao ispred timskog kolege Karlosa Sainsa juniora. Osvajače bodova kompletirali su vozači Red Bula Danil Kvjat i Danijel Rikardo.

Najveći gubitnici druge trke bili su vozači Fors Indije Serhio Peres i Niko Hilkenberg, koji su pretili da se ozbiljno bore za bodove, ali su izazvali dva incidenta, pa su izgubili vreme zbog kazni. I u Maleziji je viđena izuzetno loša trka za Meklaren, pošto su Fernando Alonso i Dženson Baton morali da se povuku u garažu, dok je drugo odustajanje upisao Pastor Maldonado u Lotusu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Kine u Šangaju 12. aprila.

Rezultati trke za Veliku nagradu Malezije:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari 1:41:05.793
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 8.569
3. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 12.310
4. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 53.822
5. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 1:10.409
6. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 1:13.586
7. Maks Ferstapen (Holandija) Toro Roso + 1:39.085
8. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso + jedan krug
9. Danil Kvjat (Rusija) Red Bul + jedan krug
10. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + jedan krug
11. Roman Grožan (Francuska) Lotus + jedan krug
12. Felipe Nasr (Brazil) Zauber + jedan krug
13. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + jedan krug
14. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
15. Roberto Merhi (Španija) Menor + tri kruga
odustali:
Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus
Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren
Fernando Alonso (Španija) Meklaren
Markus Erikson (Švedska) Zauber

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 43
2. Sebastijan Fetel 40
3. Niko Rozberg 33
4. Felipe Masa 20
5. Kimi Raikonen 12
6. Felipe Nasr 10

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 76
2. Ferari 52
3. Vilijams 30
4. Zauber 14
5. Toro Roso 12
6. Red Bul 11

Komentari / 0

Ostavite komentar