Ствари које не треба да радите када сте у Турској

Турска је последњих година једна од најпожељнијих туристичких дестинација у свету. Богата историја и култура, бројне знаменитости, природне лепоте, добра храна...само су неки од разлога зашто туристи желе да посете ову земљу.

Путовања 28.03.2015 | 21:13
Ствари које не треба да радите када сте у Турској

За разлику од листа које вам саветују шта да урадите у некој земљи, Бусинесс Инсидер представља нешто другачије - листу ствари које не треба да радите када сте у Турској.

Немојте да посетите само Истанбул

Обавезно посетите и друге градове и регије. Одморите се на Медитерану, обиђите древне рушевине у Ефесу, лутајте пределима Кападокије, удахните свежи ваздух у одмаралишту Ајдер у провинцији Ризе.

Не наручујте филтер кафу

Обавезно пробајте турску кафу која се припрема на традиционални начин и служи у малим шољицама. У Турској је испијање кафе ритуал уз који се узима предах од свакодневних обавеза. У сваком граду постоје специјализовани кафићи који уз кафу нуде и прорицање будућности из шољице.

Не идите у скупе спа центре

Уместо тога посетите традиционалне турске хамаме у којима влада опуштајућа атмосфера. У Османском царству хамами су били важан део турске културе који је служио као место за социјализацију.

Не купујте у тржним центрима

Посетите локалне и историјске базаре. Најпознатији је свакако Велики базар или Капали чаршији. Али, Кемералти у Измиру или локални базари у предграђима Анкаре много су аутентичнији примерци турске културе.

Не брините о калоријама и килограмима

Испробајте све што нуди богата турска кухиња. Свака регија има свој специјалитет, а нека од најпознатијих јела су фузија различитих култура. Турска кухиња сматра се једном од три главне светске кухиње због разноликости рецепата, употребе природних састојака, укуса и арома који утичу на сва чула и због свог утицаја на остале кухиње широм Европе, Азије, Блиског Истока и Африке.

Не очекујте да се ваше “не” прихвати

Ово се посебно односи на јело, јер су Турци веома гостољубиви и једноставно неће прихватити ваше “не” када је храна у питању. У овој земљи је уобичајено да се храна прекомерено нуди јер се сматра да се гости стиде да сами траже још.

Не носите слушалице док шетате

Откријте различите жанрове музике у зависности од регије у којој се налазите. Од класичне турске музике до народних и модерних песама. Ово је посебно изражено у Истанбулу на чијим улицама можете чути музику разних жанрова.

Не пропустите церемоније

Ако вам се пружи прилика да присуствујете неком венчању, искористите је. Занимљиве су и традиционалне церемоније сликања тела каном. Искусите и чари светог месеца Рамазана када се за време ифтара бесплатно служе невероватна јела. Посетите и сему, дервишки ритуал који ће вас оставити без даха.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар