Stvari koje ne treba da radite kada ste u Turskoj

Turska je poslednjih godina jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u svetu. Bogata istorija i kultura, brojne znamenitosti, prirodne lepote, dobra hrana...samo su neki od razloga zašto turisti žele da posete ovu zemlju.

Putovanja 28.03.2015 | 21:13
Stvari koje ne treba da radite kada ste u Turskoj

Za razliku od lista koje vam savetuju šta da uradite u nekoj zemlji, Business Insider predstavlja nešto drugačije - listu stvari koje ne treba da radite kada ste u Turskoj.

Nemojte da posetite samo Istanbul

Obavezno posetite i druge gradove i regije. Odmorite se na Mediteranu, obiđite drevne ruševine u Efesu, lutajte predelima Kapadokije, udahnite sveži vazduh u odmaralištu Ajder u provinciji Rize.

Ne naručujte filter kafu

Obavezno probajte tursku kafu koja se priprema na tradicionalni način i služi u malim šoljicama. U Turskoj je ispijanje kafe ritual uz koji se uzima predah od svakodnevnih obaveza. U svakom gradu postoje specijalizovani kafići koji uz kafu nude i proricanje budućnosti iz šoljice.

Ne idite u skupe spa centre

Umesto toga posetite tradicionalne turske hamame u kojima vlada opuštajuća atmosfera. U Osmanskom carstvu hamami su bili važan deo turske kulture koji je služio kao mesto za socijalizaciju.

Ne kupujte u tržnim centrima

Posetite lokalne i istorijske bazare. Najpoznatiji je svakako Veliki bazar ili Kapali čaršiji. Ali, Kemeralti u Izmiru ili lokalni bazari u predgrađima Ankare mnogo su autentičniji primerci turske kulture.

Ne brinite o kalorijama i kilogramima

Isprobajte sve što nudi bogata turska kuhinja. Svaka regija ima svoj specijalitet, a neka od najpoznatijih jela su fuzija različitih kultura. Turska kuhinja smatra se jednom od tri glavne svetske kuhinje zbog raznolikosti recepata, upotrebe prirodnih sastojaka, ukusa i aroma koji utiču na sva čula i zbog svog uticaja na ostale kuhinje širom Evrope, Azije, Bliskog Istoka i Afrike.

Ne očekujte da se vaše “ne” prihvati

Ovo se posebno odnosi na jelo, jer su Turci veoma gostoljubivi i jednostavno neće prihvatiti vaše “ne” kada je hrana u pitanju. U ovoj zemlji je uobičajeno da se hrana prekomereno nudi jer se smatra da se gosti stide da sami traže još.

Ne nosite slušalice dok šetate

Otkrijte različite žanrove muzike u zavisnosti od regije u kojoj se nalazite. Od klasične turske muzike do narodnih i modernih pesama. Ovo je posebno izraženo u Istanbulu na čijim ulicama možete čuti muziku raznih žanrova.

Ne propustite ceremonije

Ako vam se pruži prilika da prisustvujete nekom venčanju, iskoristite je. Zanimljive su i tradicionalne ceremonije slikanja tela kanom. Iskusite i čari svetog meseca Ramazana kada se za vreme iftara besplatno služe neverovatna jela. Posetite i semu, derviški ritual koji će vas ostaviti bez daha.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar