Шта ако дозволимо да пчеле изумру?

Већина људи не размишља о пчелама и њиховом доприносу друштву, али уколико оне нестану чека нас изузетно другачији свијет.

Свијет 27.03.2015 | 18:19
Шта ако дозволимо да пчеле изумру?

Иако вјероватно наша врста посљедично не би изумрла, свакако бисмо осјетили огромне промјене као што је губитак хране и других потрепштина попут одјеће или кафе.

Пчеле су одговорне за 70 посто плодова биљака као што су јабуке, крушке или вишње чији полен разносе искључиво пчеле. Посљедично, нестанак ових инсеката узроковало би изумирање плодоносних биљака, а све што би нам остало су житарице као што су кукуруз, пшеница или рижа чији се полен разноси вјетром.

С обзиром на очекивани губитак количине сточне хране, пао би број домаћих животиња које би се могле узгајати што би онда проузроковало нестанак меса и млијека.

Да све није само пука претпоставка, научници и пчелари још од 2006. године биљеже пад популације пчела чија је невидљива улога и више него важна за живот на који смо навикли.

Смањење популације пчела вјероватно је повезано са људским дјеловањем, конкретно са кориштењем хемикалија за уништавање штеточина.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Никола

27.03.2015 18:07

Драги људи ако нестане ових Божанских створења ни људској врсти нема пуно времена престаните са прскањем пестицидима и свим хемикалијама за веће приносе а нездраву околину. МИСЛИТЕ НА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

27.03.2015 18:45

Ако пчеле изумру, изумире и човек. То је основа коју би морало да зна сватко на свету, па чак и мала деца.... али сада је касно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

28.03.2015 07:28

Старе књиге кажу: када пчеле изумру мушка дјеца се престају радјати и након тога 40 год смак свијета.

ОДГОВОРИТЕ