Најава: Креће Мото ГП! Може ли Роси до 10. титуле?!

Под рефлекторима стазе “Лосаил” традиционално стартује Мото ГП шампионат, а овај прети да буде један од најузбудљивијих у последње време. Недељна Велика награда Катара означиће почетак велике борбе у којој се очекује да ће главне улоге имати бранилац титуле Марк Маркес, препорођени Валентино Роси, као и њихове тимске колеге Хорхе Лоренцо и Дани Педроса. Велики број возача ће бити претенденти за места на подијуму, па је сва прилика да ће љубитељи мотоциклизма заиста уживати у наредних осам месеци…

Остали спортови 26.03.2015 | 23:20
Најава: Креће Мото ГП! Може ли Роси до 10. титуле?!

Прошла сезона протекла је у потпуности у знаку Марка Маркеса, а како ју је започео било је само питање када ће осигурати титулу, пошто је било јасно да нема правог ривала. Млади Шпанац, који је недавно прославио 22. рођендан, нанизао је десет тријумфа на старту прошлогодишњег шампионата, а до краја је уписао још три. Уз још један подијум, то му је било више него довољно да освоји другу титулу у најјачој класи, а своју четврту укупно.

На крају је имао 67 бодова предности у односу на ‘Доктора’, којем је то био најбољи пласман од 2009. године, када је освојио своју последњу од девет титула. Чињеница да му је Роси био највећи конкурент довољно говори, као и то да је Италијан иза себе оставио Лоренца и Педросу, а све то значи да ће ова сезона свакоме од њих бити прилика за искупљење, а може се рећи чак и освету…

Током предстојеће сезоне неће бити много нових правила и прописа из простог разлога зато што су велике промене најављене за 2016. годину. Сама та чињеница натерала је, на пример, ‘Доктора’ да продужи уговор са Јамахом до краја наредне сезоне, јер жели да буде сведок нове краљевске класе. Од тога нас дели годину дана, а сада је време да уживамо у последњој сезони најјаче класе какву је знамо од 2013. године.

Ко су фаворити?

Без сумње, главни фаворит за титулу је Марк Маркес. То што је са 22 године већ четвороструки светски шампион, а иза себе има 45 победа, које је све остварио у последњих пет година, довољно говори у прилог томе. Млади Шпанац се сјајно показао током тестирања, а сам је истакао да жели да настави тамо где је стао прошле сезоне. То ће и учинити ако му остали чланови ‘велике четворке’ не пруже велики отпор, али је сва прилика да се неће прошетати кроз шампионат као прошле године.

Поред Маркеса, највише се очекује од Росија. ‘Доктор’ је прошле године возио као препорођен и показао је да је још онај стари. Жељан је десете титуле и верује да је ово та сезона током које може да је освоји, а његови навијачи су убеђени да он то може. Оно што можда и највише радује љубитеље мотоциклизма су борбе које ће Маркес и Роси имати на стази, али је истина да би десета титула направила праву револуцију у Мото ГП шампионату.

Росијев тимски колега Хорхе Лоренцо наредни је на листи кандидата за титулу, а од њега се очекује много боља сезона од претходне. Четвороструки светски шампион је на почетку прошле сезоне био бледа сенка себе, јер је после губитка титуле практично дозволио Маркесу да му уђе у главу. Иако је током сезоне дизао форму, касно се пробудио да би било шта променио, па је и Роси успео да га надмаши, први пут после пет година. Лоренцо се због тога за ову сезону спремао као ни за једну претходну, сигурно је да може да се умеша у борбу, што би шампионат учинило још занимљивијим.

Последњи фаворит, али не и најмање битан је, наравно, Дани Педроса. Најстарији од тројице Шпанаца у најјачим тимовима никако да у краљевској класи покаже оно што су сви од њега очекивали по његовом доласку у елитно друштво. Прво је био у сенци Никија Хејдена, потом Кејсија Стонера, а сада и Маркеса, па је битно да сам преломи да може, а тако ће и сви видети другачијег Педросу.

Ко вреба из прикрајка?

Поред ‘велике четворке’, у борбу на врху би ове године могли да се умешају још неки возачи, а ту се првенствено мисли на оне који бране боје Дукатија и Јамахе Тех 3. Италијански тим нам већ годинама обећава конкурентан мотор, такав је случај био и када је Роси бранио његове боје, али би ово могла коначно да буде та сезона. Дукати ће своје наде полагати у домаћу поставу – Андреу Довициоза и Андреу Јанонеа и било би лепо видети њих на подијуму.

Возачи италијанског тима су током тестирања показали да могу да буду веома брзи, али од њих првенствено треба очекивати сјајне кругове у квалификацијама. Довициозо је чак за овогодишњи прототип Дукатија рекао да је бољи од Стонеровог шампионског, али ће морати то да докаже на стази, не само речима. Јаноне је сигурно возач на којег треба обратити пажњу, прошле године је имао сјајне трке на Прамак Дукатију, а нема разлога да не буде још бољи у фабричком тиму.

Јамаха Тех 3 другу годину заредом своје наде полаже у Пола Еспаргара и Бредлија Смита. Млађи од браће Еспаргаро прошле године је замало остао без дебитантског подијума у краљевској класи, а ове сезоне има сјајну прилику да надокнади пропуштено. Еспаргаро и Смит су током тестирања показали да су веома брзи, а сви се надају да ће у истом ритму наставити када дође време за оно право.

Ко још има шансе?

Шансе за добар пласман сигурно имају још двојица возача на Хондама – Кал Крачлоу и Скот Рединг. Крачлоу је после разочаравајуће сезоне прешао у ЛЦР Хонду, а евидентно је да му прототип јапанског произвођача више одговара. Британац је претходно возио Јамаху и Дукати, а чак је успео и да промени политику Лучија Чекинела, по којој је ангажовао само младе возаче и пробијао их у краљевској класи.

Доласком новог спонзора, италијански тим ове године први пут има двојицу возача, а захваљујући подршци Хонде ангажован је и Џек Милер. Аустралијанац је прошле године остао без титуле у Мото3 категорији, а још пре него што је борба била готова, најавио је да прескаче Мото2 категорију и прелази у најјаче друштво. Милер је сигурно возач који представља будућност, али колико је његова одлука била паметна, показаће време.

Он ће се такмичити у ‘опен’ категорији, пошто је ЛЦР добио само једну фабричку Хонду, а једина преостала припала је Марк ВДС рејсингу, тачније Редингу. Јапанска компанија је била јасна по питању тога да ће Рединг добити фабрички мотор, а на крају је због њега Марк ВДС одлучио да уђе у краљевску класу. Та вест није зачуђујућа, пошто се зна за сјајан однос тима и младог Британца, који датира од времена када су се заједно такмичили у Мото2 категорији. Ту је и двојац Прамак Дукатија – Јони Ернандес и Данило Петручи, али је превише оптимистично мислити да би они могли редовно да припрете најбољој десеторици.

Ко се враћа?

Фабричким тимовима ове сезоне ће се после трогодишњег одсуства придружити Сузуки, који ће имати једну од најзанимљивијих возачких постава, пошто ће боје јапанског тима бранити Алеш Еспаргаро и Маверик Вињалес. Старији од браће Еспаргаро је својим вожњама у претходне две сезоне показао да заслужује место у фабричком тиму, али је било немогуће наћи место за њега.

Због тога није било изненађење што је био први пик Сузукија, а иако је старт тестирања био тежак, на крају се испоставило као прави потез. Вињалес је такође у претходне две сезоне био сјајан, освојио је титулу у Мото3 категорији, а потом је заблистао и у средњој класи, али није могао да припрети Титу Рабату и Мики Калију. Многи су, иначе, мислили да је његова титула била случајност, али је 20-годишњи Шпанац прошле године свима њима показао колико нису били у праву.

Враћа се и Априлија, појачана Марком Меландријем, који ће возити у краљевској класи после четири сезоне у Светском Супербајк шампионату. Априлија је удружила снаге са Гресинијем, који је задржао Алвара Баутисту, али је извесно да тај тим очекује много тежи посао него Сузуки. Обојица возача су имала велике проблеме током тестирања, а Меландри је можда најбоље све описао, рекавши да нови мотор једноставно не може да вози.

Ко је још ту?

Ако се изузме Милер, који је већ поменут, за бодове, а можда и пласман међу првих десет могли би да се боре возачи Форварда и Аспара. Форвард се одлучио за потпуно нову поставу коју ће чинити Штефан Брадл, који је претходне три сезоне возио за ЛЦР Хонду, и Лорис Баз, који је стигао из Светског Супербајк шампионата.

Аспар се одлучио да задржи Никија Хејдена, а доведе Јуџина Лавертија, који ће такође дебитовати у краљевској класи. Лаверти је претходно возио само једну трку у класи до 125 кубика, а потом две сезоне у класи до 250 кубика, али је освојио само 14 бодова. Ту су и Хектор Барбера и Мајк ди Мељо, који ће бранити боје Авинтије, Карел Абрахам, који ће возити за свој тим, односно возач Ајоде Алекс де Анђелис.

Мото2: Рабат брани титулу

Први пут од увођења категорије Мото2, један возач браниће титулу освојену претходне године. Естеве Рабат је још пре освојене титуле најавио останак у Мото2 класи, што гарантује сјајне борбе током овогодишњег шампионата. Млади Шпанац остаје у редовима Марк ВДС рејсинга, у којем му се придружио велики пријатељ и прошлогодишњи шампион Мото3 категорије Алекс Маркес.

Лоши временски услови током тестирања довели су до тога да је тешко предвидети ко су фаворити за титулу, али су на самом врху списка Рабат и Маркес. Поред њих, ту је свакако Мика Калио, Рабатов дојучерашњи тимски колега, који својим искуством може да парира амбициозним клинцима као возач Италтранса.

Уз Калија, искуство на својој страни имају и Томас Лути и Симоне Корси, а у ред фаворите морају да се уброје и Јохан Зарко, Луис Салом, Алекс Ринс и Доминик Егертер. Много се очекује и од Сема Лоуса, који се одлично показао током тестирања, а остаје да се види да ли ће то пренети на стазу када буде најважније. Биће занимљиво видети и шта може Сандро Кортезе, али је извесно да нас најузбудљивије борбе очекују баш у категорији Мото2.

Мото3: Правог фаворита нема

После одласка шампиона Алекса Маркеса у Мото2, а вицешампиона Џека Милера у краљевску класу, правог фаворита пред старт сезоне у Мото3 категорији нема. Карте ће бити промешане у односу на претходну сезону, а занимљиво је да ћемо у најслабијој класи имати прилику да видимо само четворицу возача млађих од 21 године.

Током тестирања све је највише импресионирао Фабио Квартараро, који је заменио Маркеса у Естреља Галисија тиму, после освојене титуле у ЦЕВ Репсол шампионату. Квартараро ће исписати нове странице историје пошто ће постати најмлађи возач који ће возити пуну сезону у најслабијој класи, пошто ће на дан трке у Катару имати само 15 година и 343 дана. Младом Французу је то омогућену тако што су баш због њега промењена правила, захваљујући титули коју је освојио прошле године.

Једно од нових лица биће победник Ред Бул купа новајлија Хорхе Мартин, који ће возити за Махиндру уз Хуанфрана Гевару и Франческа Бањају. Квартараров тимски колега биће Хорхе Наваро, који је прошле године био одмах иза њега, а ове сезоне ћемо видети и две девојке на стази, пошто се Ани Караско придружила Марија Ерера.

Боје Ред Бул КТМ тима браниће Карел Ханика, Бред Биндер и Мигел Оливеира, док ће се Роману Фенатију у Скај ВР46 тиму придружити Андреа Мињо. Ефрен Васкес ће возити за Леопард рејсинг тим са Денијем Кентом, а занимљиво је да ће возачи укупно 14 националности ове сезоне учествовати у најслабијој класи, што гарантује доста узбуђења.

18 трка – од Катара до Валенсије

У односу на претходну сезону, овогодишњи Мото ГП шампионат стартује недељу дана касније, али је календар идентичан. Нова сезона броји 18 трка и традиционално ће почети под рефлекторима стазе “Лосаил” у Катару, а завршити се на “Рикарду Торму” у Валенсији другог викенда новембра. Иако је била најављена трка у Бразилу за 2015. годину, она ће се у календару наћи најраније следеће године.

Календар:
29. март Велика награда Катара (Лосаил)*
12. април Велика награда Америка (Остин)
19. април Велика награда Аргентине (Термас де Рио Ондо)
3. мај Велика награда Шпаније (Херес)
17. мај Велика награда Француске (Ле Ман)
31. мај Велика награда Италије (Муђело)
14. јун Велика награда Каталоније (Каталуња)
27. јун Велика награда Холандије (Асен)
12. јул Велика награда Немачке (Захсенринг)
9. август Велика награда Индијанаполиса (Индијанаполис)
16. август Велика награда Чешка (Брно)
30. август Велика награда Британије (Силверстон)
13. септембар Велика награда Сан Марина (Марко Симончели)
27. септембар Велика награда Арагона (Моторленд Арагон)
11. октобар Велика награда Јапана (Твин Ринг Мотеги)
18. октобар Велика награда Малезије (Сепанг)
8. новембар Велика награда Валенсије (Рикардо Тормо)

* Велика награда Катара вози се у недељу од 20 часова по нашем времену, док су први тренинзи краљевске класе на стази "Лосаил" на програму већ у четвртак од 17.55.

Коментари / 0

Оставите коментар