Najava: Kreće Moto GP! Može li Rosi do 10. titule?!

Pod reflektorima staze “Losail” tradicionalno startuje Moto GP šampionat, a ovaj preti da bude jedan od najuzbudljivijih u poslednje vreme. Nedeljna Velika nagrada Katara označiće početak velike borbe u kojoj se očekuje da će glavne uloge imati branilac titule Mark Markes, preporođeni Valentino Rosi, kao i njihove timske kolege Horhe Lorenco i Dani Pedrosa. Veliki broj vozača će biti pretendenti za mesta na podijumu, pa je sva prilika da će ljubitelji motociklizma zaista uživati u narednih osam meseci…

Ostali sportovi 26.03.2015 | 23:20
Najava: Kreće Moto GP! Može li Rosi do 10. titule?!

Prošla sezona protekla je u potpunosti u znaku Marka Markesa, a kako ju je započeo bilo je samo pitanje kada će osigurati titulu, pošto je bilo jasno da nema pravog rivala. Mladi Španac, koji je nedavno proslavio 22. rođendan, nanizao je deset trijumfa na startu prošlogodišnjeg šampionata, a do kraja je upisao još tri. Uz još jedan podijum, to mu je bilo više nego dovoljno da osvoji drugu titulu u najjačoj klasi, a svoju četvrtu ukupno.

Na kraju je imao 67 bodova prednosti u odnosu na ‘Doktora’, kojem je to bio najbolji plasman od 2009. godine, kada je osvojio svoju poslednju od devet titula. Činjenica da mu je Rosi bio najveći konkurent dovoljno govori, kao i to da je Italijan iza sebe ostavio Lorenca i Pedrosu, a sve to znači da će ova sezona svakome od njih biti prilika za iskupljenje, a može se reći čak i osvetu…

Tokom predstojeće sezone neće biti mnogo novih pravila i propisa iz prostog razloga zato što su velike promene najavljene za 2016. godinu. Sama ta činjenica naterala je, na primer, ‘Doktora’ da produži ugovor sa Jamahom do kraja naredne sezone, jer želi da bude svedok nove kraljevske klase. Od toga nas deli godinu dana, a sada je vreme da uživamo u poslednjoj sezoni najjače klase kakvu je znamo od 2013. godine.

Ko su favoriti?

Bez sumnje, glavni favorit za titulu je Mark Markes. To što je sa 22 godine već četvorostruki svetski šampion, a iza sebe ima 45 pobeda, koje je sve ostvario u poslednjih pet godina, dovoljno govori u prilog tome. Mladi Španac se sjajno pokazao tokom testiranja, a sam je istakao da želi da nastavi tamo gde je stao prošle sezone. To će i učiniti ako mu ostali članovi ‘velike četvorke’ ne pruže veliki otpor, ali je sva prilika da se neće prošetati kroz šampionat kao prošle godine.

Pored Markesa, najviše se očekuje od Rosija. ‘Doktor’ je prošle godine vozio kao preporođen i pokazao je da je još onaj stari. Željan je desete titule i veruje da je ovo ta sezona tokom koje može da je osvoji, a njegovi navijači su ubeđeni da on to može. Ono što možda i najviše raduje ljubitelje motociklizma su borbe koje će Markes i Rosi imati na stazi, ali je istina da bi deseta titula napravila pravu revoluciju u Moto GP šampionatu.

Rosijev timski kolega Horhe Lorenco naredni je na listi kandidata za titulu, a od njega se očekuje mnogo bolja sezona od prethodne. Četvorostruki svetski šampion je na početku prošle sezone bio bleda senka sebe, jer je posle gubitka titule praktično dozvolio Markesu da mu uđe u glavu. Iako je tokom sezone dizao formu, kasno se probudio da bi bilo šta promenio, pa je i Rosi uspeo da ga nadmaši, prvi put posle pet godina. Lorenco se zbog toga za ovu sezonu spremao kao ni za jednu prethodnu, sigurno je da može da se umeša u borbu, što bi šampionat učinilo još zanimljivijim.

Poslednji favorit, ali ne i najmanje bitan je, naravno, Dani Pedrosa. Najstariji od trojice Španaca u najjačim timovima nikako da u kraljevskoj klasi pokaže ono što su svi od njega očekivali po njegovom dolasku u elitno društvo. Prvo je bio u senci Nikija Hejdena, potom Kejsija Stonera, a sada i Markesa, pa je bitno da sam prelomi da može, a tako će i svi videti drugačijeg Pedrosu.

Ko vreba iz prikrajka?

Pored ‘velike četvorke’, u borbu na vrhu bi ove godine mogli da se umešaju još neki vozači, a tu se prvenstveno misli na one koji brane boje Dukatija i Jamahe Teh 3. Italijanski tim nam već godinama obećava konkurentan motor, takav je slučaj bio i kada je Rosi branio njegove boje, ali bi ovo mogla konačno da bude ta sezona. Dukati će svoje nade polagati u domaću postavu – Andreu Dovicioza i Andreu Janonea i bilo bi lepo videti njih na podijumu.

Vozači italijanskog tima su tokom testiranja pokazali da mogu da budu veoma brzi, ali od njih prvenstveno treba očekivati sjajne krugove u kvalifikacijama. Doviciozo je čak za ovogodišnji prototip Dukatija rekao da je bolji od Stonerovog šampionskog, ali će morati to da dokaže na stazi, ne samo rečima. Janone je sigurno vozač na kojeg treba obratiti pažnju, prošle godine je imao sjajne trke na Pramak Dukatiju, a nema razloga da ne bude još bolji u fabričkom timu.

Jamaha Teh 3 drugu godinu zaredom svoje nade polaže u Pola Espargara i Bredlija Smita. Mlađi od braće Espargaro prošle godine je zamalo ostao bez debitantskog podijuma u kraljevskoj klasi, a ove sezone ima sjajnu priliku da nadoknadi propušteno. Espargaro i Smit su tokom testiranja pokazali da su veoma brzi, a svi se nadaju da će u istom ritmu nastaviti kada dođe vreme za ono pravo.

Ko još ima šanse?

Šanse za dobar plasman sigurno imaju još dvojica vozača na Hondama – Kal Kračlou i Skot Reding. Kračlou je posle razočaravajuće sezone prešao u LCR Hondu, a evidentno je da mu prototip japanskog proizvođača više odgovara. Britanac je prethodno vozio Jamahu i Dukati, a čak je uspeo i da promeni politiku Lučija Čekinela, po kojoj je angažovao samo mlade vozače i probijao ih u kraljevskoj klasi.

Dolaskom novog sponzora, italijanski tim ove godine prvi put ima dvojicu vozača, a zahvaljujući podršci Honde angažovan je i Džek Miler. Australijanac je prošle godine ostao bez titule u Moto3 kategoriji, a još pre nego što je borba bila gotova, najavio je da preskače Moto2 kategoriju i prelazi u najjače društvo. Miler je sigurno vozač koji predstavlja budućnost, ali koliko je njegova odluka bila pametna, pokazaće vreme.

On će se takmičiti u ‘open’ kategoriji, pošto je LCR dobio samo jednu fabričku Hondu, a jedina preostala pripala je Mark VDS rejsingu, tačnije Redingu. Japanska kompanija je bila jasna po pitanju toga da će Reding dobiti fabrički motor, a na kraju je zbog njega Mark VDS odlučio da uđe u kraljevsku klasu. Ta vest nije začuđujuća, pošto se zna za sjajan odnos tima i mladog Britanca, koji datira od vremena kada su se zajedno takmičili u Moto2 kategoriji. Tu je i dvojac Pramak Dukatija – Joni Ernandes i Danilo Petruči, ali je previše optimistično misliti da bi oni mogli redovno da priprete najboljoj desetorici.

Ko se vraća?

Fabričkim timovima ove sezone će se posle trogodišnjeg odsustva pridružiti Suzuki, koji će imati jednu od najzanimljivijih vozačkih postava, pošto će boje japanskog tima braniti Aleš Espargaro i Maverik Vinjales. Stariji od braće Espargaro je svojim vožnjama u prethodne dve sezone pokazao da zaslužuje mesto u fabričkom timu, ali je bilo nemoguće naći mesto za njega.

Zbog toga nije bilo iznenađenje što je bio prvi pik Suzukija, a iako je start testiranja bio težak, na kraju se ispostavilo kao pravi potez. Vinjales je takođe u prethodne dve sezone bio sjajan, osvojio je titulu u Moto3 kategoriji, a potom je zablistao i u srednjoj klasi, ali nije mogao da pripreti Titu Rabatu i Miki Kaliju. Mnogi su, inače, mislili da je njegova titula bila slučajnost, ali je 20-godišnji Španac prošle godine svima njima pokazao koliko nisu bili u pravu.

Vraća se i Aprilija, pojačana Markom Melandrijem, koji će voziti u kraljevskoj klasi posle četiri sezone u Svetskom Superbajk šampionatu. Aprilija je udružila snage sa Gresinijem, koji je zadržao Alvara Bautistu, ali je izvesno da taj tim očekuje mnogo teži posao nego Suzuki. Obojica vozača su imala velike probleme tokom testiranja, a Melandri je možda najbolje sve opisao, rekavši da novi motor jednostavno ne može da vozi.

Ko je još tu?

Ako se izuzme Miler, koji je već pomenut, za bodove, a možda i plasman među prvih deset mogli bi da se bore vozači Forvarda i Aspara. Forvard se odlučio za potpuno novu postavu koju će činiti Štefan Bradl, koji je prethodne tri sezone vozio za LCR Hondu, i Loris Baz, koji je stigao iz Svetskog Superbajk šampionata.

Aspar se odlučio da zadrži Nikija Hejdena, a dovede Judžina Lavertija, koji će takođe debitovati u kraljevskoj klasi. Laverti je prethodno vozio samo jednu trku u klasi do 125 kubika, a potom dve sezone u klasi do 250 kubika, ali je osvojio samo 14 bodova. Tu su i Hektor Barbera i Majk di Meljo, koji će braniti boje Avintije, Karel Abraham, koji će voziti za svoj tim, odnosno vozač Ajode Aleks de Anđelis.

Moto2: Rabat brani titulu

Prvi put od uvođenja kategorije Moto2, jedan vozač braniće titulu osvojenu prethodne godine. Esteve Rabat je još pre osvojene titule najavio ostanak u Moto2 klasi, što garantuje sjajne borbe tokom ovogodišnjeg šampionata. Mladi Španac ostaje u redovima Mark VDS rejsinga, u kojem mu se pridružio veliki prijatelj i prošlogodišnji šampion Moto3 kategorije Aleks Markes.

Loši vremenski uslovi tokom testiranja doveli su do toga da je teško predvideti ko su favoriti za titulu, ali su na samom vrhu spiska Rabat i Markes. Pored njih, tu je svakako Mika Kalio, Rabatov dojučerašnji timski kolega, koji svojim iskustvom može da parira ambicioznim klincima kao vozač Italtransa.

Uz Kalija, iskustvo na svojoj strani imaju i Tomas Luti i Simone Korsi, a u red favorite moraju da se ubroje i Johan Zarko, Luis Salom, Aleks Rins i Dominik Egerter. Mnogo se očekuje i od Sema Lousa, koji se odlično pokazao tokom testiranja, a ostaje da se vidi da li će to preneti na stazu kada bude najvažnije. Biće zanimljivo videti i šta može Sandro Korteze, ali je izvesno da nas najuzbudljivije borbe očekuju baš u kategoriji Moto2.

Moto3: Pravog favorita nema

Posle odlaska šampiona Aleksa Markesa u Moto2, a vicešampiona Džeka Milera u kraljevsku klasu, pravog favorita pred start sezone u Moto3 kategoriji nema. Karte će biti promešane u odnosu na prethodnu sezonu, a zanimljivo je da ćemo u najslabijoj klasi imati priliku da vidimo samo četvoricu vozača mlađih od 21 godine.

Tokom testiranja sve je najviše impresionirao Fabio Kvartararo, koji je zamenio Markesa u Estrelja Galisija timu, posle osvojene titule u CEV Repsol šampionatu. Kvartararo će ispisati nove stranice istorije pošto će postati najmlađi vozač koji će voziti punu sezonu u najslabijoj klasi, pošto će na dan trke u Kataru imati samo 15 godina i 343 dana. Mladom Francuzu je to omogućenu tako što su baš zbog njega promenjena pravila, zahvaljujući tituli koju je osvojio prošle godine.

Jedno od novih lica biće pobednik Red Bul kupa novajlija Horhe Martin, koji će voziti za Mahindru uz Huanfrana Gevaru i Frančeska Banjaju. Kvartararov timski kolega biće Horhe Navaro, koji je prošle godine bio odmah iza njega, a ove sezone ćemo videti i dve devojke na stazi, pošto se Ani Karasko pridružila Marija Erera.

Boje Red Bul KTM tima braniće Karel Hanika, Bred Binder i Migel Oliveira, dok će se Romanu Fenatiju u Skaj VR46 timu pridružiti Andrea Minjo. Efren Vaskes će voziti za Leopard rejsing tim sa Denijem Kentom, a zanimljivo je da će vozači ukupno 14 nacionalnosti ove sezone učestvovati u najslabijoj klasi, što garantuje dosta uzbuđenja.

18 trka – od Katara do Valensije

U odnosu na prethodnu sezonu, ovogodišnji Moto GP šampionat startuje nedelju dana kasnije, ali je kalendar identičan. Nova sezona broji 18 trka i tradicionalno će početi pod reflektorima staze “Losail” u Kataru, a završiti se na “Rikardu Tormu” u Valensiji drugog vikenda novembra. Iako je bila najavljena trka u Brazilu za 2015. godinu, ona će se u kalendaru naći najranije sledeće godine.

Kalendar:
29. mart Velika nagrada Katara (Losail)*
12. april Velika nagrada Amerika (Ostin)
19. april Velika nagrada Argentine (Termas de Rio Ondo)
3. maj Velika nagrada Španije (Heres)
17. maj Velika nagrada Francuske (Le Man)
31. maj Velika nagrada Italije (Muđelo)
14. jun Velika nagrada Katalonije (Katalunja)
27. jun Velika nagrada Holandije (Asen)
12. jul Velika nagrada Nemačke (Zahsenring)
9. avgust Velika nagrada Indijanapolisa (Indijanapolis)
16. avgust Velika nagrada Češka (Brno)
30. avgust Velika nagrada Britanije (Silverston)
13. septembar Velika nagrada San Marina (Marko Simončeli)
27. septembar Velika nagrada Aragona (Motorlend Aragon)
11. oktobar Velika nagrada Japana (Tvin Ring Motegi)
18. oktobar Velika nagrada Malezije (Sepang)
8. novembar Velika nagrada Valensije (Rikardo Tormo)

* Velika nagrada Katara vozi se u nedelju od 20 časova po našem vremenu, dok su prvi treninzi kraljevske klase na stazi "Losail" na programu već u četvrtak od 17.55.

Komentari / 0

Ostavite komentar