Биста Милице Ракић опет на Ташмајдану

На иницијативу премијера Вучића, у Београду се обнавља споменик деци жртвама НАТО агресије. На мермерно обележје у парку, који су подигле "Новости", биће враћена скулптура Милице Ракић. Биста из 2000. године нетрагом нестала.

Србија 26.03.2015 | 11:40
Биста Милице Ракић опет на Ташмајдану

Споменику деци жртвама НАТО агресије, који су подигле "Новости" са читаоцима у Ташмајданском парку у Београду - у најкраћем могућем року биће враћен првобитни изглед.

Онакав какав је био пре деценију и по, када је 24. марта 2000. године и постављен.Са скулптуром девојчице која је имала лик малене Милице Ракић, једне од болних, невиних жртава.

Споменик ће бити обезбеђен, осветљен.Убележен у регистар споменика Завода за заштиту, као културно добро. О њему ће се старати Градско зеленило, а Скупштина града ће издвојити новац за нову скулптуру.

Ово је најкраћи одговор на иницијативу председника Владе Александра Вучића за обнову споменика која се подударила са намером "Новости" и Скупштине града да се трајном белегу бола и опомене врати достојан изглед и заштита.

У том смислу у среду је у Градској кући постигнут и конкретан договор - потребним радовима ће се приступити већ наредних дана. С тиме су се сагласили представници града и наше редакције.

То је наш дуг страдалој деци, опомена ратном бесмислу и лекција за поколења, да је људски живот непоновљив, а страдања невине деце најболнија рана - казао је градски менаџер Горан Весић и најавио да ће у посао обнове споменика бити укључене све надлежне градске службе.

Споменик је, подсетимо, подигнут 24. марта 2000, на прву годишњицу НАТО агресије на СРЈ. Симболизовао је, у лику малене Милице, страдање 79 деце. Идејно решење дао је вајар Остоја Балкански (преминуо у јануару 2013).

Бронзана скулптура девојчице, по решењу Балканског, урађена је у ливници добротвора браће Јеремић. 

Финалну обраду урадили су вајари, браћа Радовић, из Београда.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ветеран.

26.03.2015 13:09

ХОЋЕ СРЦЕ ДА МИ СТАНЕ ОД ТУГЕ ЗА ОВОМ ПРЕЛЕПОМ ДЕЦОМ.НЕКА ИМ ЈЕ ЛАКА СВЕТА ЗЕМЉА. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

26.03.2015 14:01

Ови монструми што стављају минусе...Зар овдје да лупате минусе Г.В..РИ СМРДЉИВИ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

26.03.2015 15:15

Ти сто лупас минусе све ти ј..ем мајмунско...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

26.03.2015 19:01

Интересантно!Залосно,неукусно и бедно. ...биста нестала 2000.године... Рука му се осусила,не имао рода ни порода (сто би рекао нас народ) свако, коме је засметала децја биста.Зна се ко скрнави и унистава споменике и гробља.

ОДГОВОРИТЕ