Bista Milice Rakić opet na Tašmajdanu

Na inicijativu premijera Vučića, u Beogradu se obnavlja spomenik deci žrtvama NATO agresije. Na mermerno obeležje u parku, koji su podigle "Novosti", biće vraćena skulptura Milice Rakić. Bista iz 2000. godine netragom nestala.

Srbija 26.03.2015 | 11:40
Bista Milice Rakić opet na Tašmajdanu

Spomeniku deci žrtvama NATO agresije, koji su podigle "Novosti" sa čitaocima u Tašmajdanskom parku u Beogradu - u najkraćem mogućem roku biće vraćen prvobitni izgled.

Onakav kakav je bio pre deceniju i po, kada je 24. marta 2000. godine i postavljen.Sa skulpturom devojčice koja je imala lik malene Milice Rakić, jedne od bolnih, nevinih žrtava.

Spomenik će biti obezbeđen, osvetljen.Ubeležen u registar spomenika Zavoda za zaštitu, kao kulturno dobro. O njemu će se starati Gradsko zelenilo, a Skupština grada će izdvojiti novac za novu skulpturu.

Ovo je najkraći odgovor na inicijativu predsednika Vlade Aleksandra Vučića za obnovu spomenika koja se podudarila sa namerom "Novosti" i Skupštine grada da se trajnom belegu bola i opomene vrati dostojan izgled i zaštita.

U tom smislu u sredu je u Gradskoj kući postignut i konkretan dogovor - potrebnim radovima će se pristupiti već narednih dana. S time su se saglasili predstavnici grada i naše redakcije.

To je naš dug stradaloj deci, opomena ratnom besmislu i lekcija za pokolenja, da je ljudski život neponovljiv, a stradanja nevine dece najbolnija rana - kazao je gradski menadžer Goran Vesić i najavio da će u posao obnove spomenika biti uključene sve nadležne gradske službe.

Spomenik je, podsetimo, podignut 24. marta 2000, na prvu godišnjicu NATO agresije na SRJ. Simbolizovao je, u liku malene Milice, stradanje 79 dece. Idejno rešenje dao je vajar Ostoja Balkanski (preminuo u januaru 2013).

Bronzana skulptura devojčice, po rešenju Balkanskog, urađena je u livnici dobrotvora braće Jeremić. 

Finalnu obradu uradili su vajari, braća Radović, iz Beograda.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

veteran.

26.03.2015 13:09

HOĆE SRCE DA MI STANE OD TUGE ZA OVOM PRELEPOM DECOM.NEKA IM JE LAKA SVETA ZEMLJA. .

ODGOVORITE
Name

dragan

26.03.2015 14:01

Ovi monstrumi što stavljaju minuse...Zar ovdje da lupate minuse G.V..RI SMRDLJIVI!!!!

ODGOVORITE
Name

misirac

26.03.2015 15:15

Ti sto lupas minuse sve ti j..em majmunsko...

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

26.03.2015 19:01

Interesantno!Zalosno,neukusno i bedno. ...bista nestala 2000.godine... Ruka mu se osusila,ne imao roda ni poroda (sto bi rekao nas narod) svako, kome je zasmetala decja bista.Zna se ko skrnavi i unistava spomenike i groblja.

ODGOVORITE