Усорац подметнут да ради за интерес власти

Удружење пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске, које је основано почетком 2013. године никада није регистровано у бањалучком Основном суду, али ипак преговара са министрима и предсједником.

Република Српска 25.03.2015 | 13:35
Усорац подметнут да ради за интерес власти

Владимир Усорац је предсједник Удружење пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске, које је основано почетком 2013. године. Мада Удружење постоји већ двије године оно никада није регистровано у бањалучком Основном суду, због чега нема легитимитет да заступа интересе мљекара у Републици Српској.

Та чињеница отвара многа питања, попут оног - како је могуће да Владимир Усорац заступа интерес мљекара у Републици Српској и да у њихово име разговара са министрима пољопривреде, предсједницима Владе и предсједником Републике Српске!? Или, како је могуће да ово Удружење користи подстицаје Министарства пољопривреде, а није регистровано у суду!?

ПРИЈЕК АЛИ БЛИЗАК

Усорац је познат и као човјек пријеке нарави, склон вербалним испадима, али и као особа блиска властима. Зато не чуди што је управо Усорцу из „Фонда Партнер“ Министарства пољопривреде Српске одобрено 800.000 КМ. То је највећи износ одобреног кредита из Фонда, с обзиром на то да је преосталих 77 пољопривредника добило у просјеку од 10.000 до 100.000 КМ. Усорац је тај новац уложио у најсавременију фарму крава музара у БиХ.

Упркос томе, Усорац није добио од Канцеларије за храну и ветеринарство ЕУ (ФВО) из Даблина зелено свјетло за извоз млијека са своје фарме у земље ЕУ, због чега је крајем прошле године организовао протесте мљекара који су блокирали граничне прелазе.

Био је предсједник Удружења пољопривредника РС још од 1997. године. Почетком јануара 2013. године свих девет гранских удружења пољопривредника, који су били унутар тог удружења, поднијели су захтјев тадашњем предсједнику Скупштине Удружења пољопривредника РС Миши Маљчићу да сазове сједницу на којој се требало расправљати о Усорчевом статусу.

ДЕВЕТ ХИЉАДА НЕПОСТОЈЕЋИХ МЉЕКАРА

Међутим, Усорац је два дана прије сједнице Скупштине, која је одржана крајем јануара 2013. године у Добоју, у просторијама “Фармланда” у Новој Тополи, организовао састанак са мљекарима на којем је укинуо Удружење узгајивача млијека, смијенивши тадашњег предсједника Милоша Радојчића из Козарске Дубице, и формирао садашње Удружење пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске.

Скупштина Удружења пољопривредника РС одржана је у Добоју, али их је Усорац предухитрио, сазвао је себи лојалне мљекаре и обезбједио себи нову функцију. Иако су га остала удружења на Скупштини у Добоју смијенила, Усорац је и даље остао кључни играч власти међу пољопривредницима у РС.

Удружење пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске тренутно има око хиљаду чланова, мада Усорац тврди да их је 10.000, како би себи обезбиједио што већи утицај. Сви они плаћају мјесечну чланарину од пет марака, што је солидан буџет Удружења. До прије пар година се мљекарима у РС, на платним листића за откуп млијека, без њиховог знања одбијала чланарина за рад новооснованог Усорчевог Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске.

На крају, питање је шта раде остали мљекари у РС, они који нису међу хиљаду чланова Усорчевог удружења? За сада, они ћуте и гледају како Усорац у њихово име са Владом преговара о подстицајима, буџету Министарства пољопривреде, Економској политици… И све то чини иако његово Удружење нема легитимитет, јер није регистровано у суду.

(зурнал.инфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Озрен

25.03.2015 12:46

Регистрован је у суду у Добоју

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвењак

25.03.2015 12:53

Па зна свака будала за кога ради.Питај те га колико је добио кредита и колко помоци.Руменка треба сто прије ногом у пркно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.03.2015 14:48

А ко од ових синдикалаца, возача сељака и др... не ради у интересу владе.0 Данас је муп купио пасата од 70 000 КМ који је дошао у Лакташе за пратњу предцједника а полицији годину дана не исплаћују превоз... па шта мислите за кога ради синдикат муп-а...

Name

борг

25.03.2015 13:27

И од суда у Требињу можете добити исто овакво увјерење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПКАР

25.03.2015 13:45

Јавност зна за ПАПКЕ, а о ПАПКАРИМА да и не говорим!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

25.03.2015 13:52

Ради за себе. По хиљаду пута доказана сељачка политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгојло

25.03.2015 14:05

Овде је свјесно упућен допис у основни суд у БЛ а не у Добој, јер се зна да је удружење регистровано у Добоју. Некоме је требао овај текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

25.03.2015 15:04

Типична српска прича. Знам ја нас......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди Џеј Јарац

25.03.2015 16:03

Било би врло занимљиво, али и пожељно да се преиспита колико је Усорац, до сада подигао кредита, од кога и под којим условима.Да ли се ради о милионским износима, да ли и како враћа те кредите - само су нека питања на које би ваљало наћи одговоре.