Usorac podmetnut da radi za interes vlasti

Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, koje je osnovano početkom 2013. godine nikada nije registrovano u banjalučkom Osnovnom sudu, ali ipak pregovara sa ministrima i predsjednikom.

Republika Srpska 25.03.2015 | 13:35
Usorac podmetnut da radi za interes vlasti

Vladimir Usorac je predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, koje je osnovano početkom 2013. godine. Mada Udruženje postoji već dvije godine ono nikada nije registrovano u banjalučkom Osnovnom sudu, zbog čega nema legitimitet da zastupa interese mljekara u Republici Srpskoj.

Ta činjenica otvara mnoga pitanja, poput onog - kako je moguće da Vladimir Usorac zastupa interes mljekara u Republici Srpskoj i da u njihovo ime razgovara sa ministrima poljoprivrede, predsjednicima Vlade i predsjednikom Republike Srpske!? Ili, kako je moguće da ovo Udruženje koristi podsticaje Ministarstva poljoprivrede, a nije registrovano u sudu!?

PRIJEK ALI BLIZAK

Usorac je poznat i kao čovjek prijeke naravi, sklon verbalnim ispadima, ali i kao osoba bliska vlastima. Zato ne čudi što je upravo Usorcu iz „Fonda Partner“ Ministarstva poljoprivrede Srpske odobreno 800.000 KM. To je najveći iznos odobrenog kredita iz Fonda, s obzirom na to da je preostalih 77 poljoprivrednika dobilo u prosjeku od 10.000 do 100.000 KM. Usorac je taj novac uložio u najsavremeniju farmu krava muzara u BiH.

Uprkos tome, Usorac nije dobio od Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dablina zeleno svjetlo za izvoz mlijeka sa svoje farme u zemlje EU, zbog čega je krajem prošle godine organizovao proteste mljekara koji su blokirali granične prelaze.

Bio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS još od 1997. godine. Početkom januara 2013. godine svih devet granskih udruženja poljoprivrednika, koji su bili unutar tog udruženja, podnijeli su zahtjev tadašnjem predsjedniku Skupštine Udruženja poljoprivrednika RS Miši Maljčiću da sazove sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o Usorčevom statusu.

DEVET HILJADA NEPOSTOJEĆIH MLJEKARA

Međutim, Usorac je dva dana prije sjednice Skupštine, koja je održana krajem januara 2013. godine u Doboju, u prostorijama “Farmlanda” u Novoj Topoli, organizovao sastanak sa mljekarima na kojem je ukinuo Udruženje uzgajivača mlijeka, smijenivši tadašnjeg predsjednika Miloša Radojčića iz Kozarske Dubice, i formirao sadašnje Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Skupština Udruženja poljoprivrednika RS održana je u Doboju, ali ih je Usorac preduhitrio, sazvao je sebi lojalne mljekare i obezbjedio sebi novu funkciju. Iako su ga ostala udruženja na Skupštini u Doboju smijenila, Usorac je i dalje ostao ključni igrač vlasti među poljoprivrednicima u RS.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske trenutno ima oko hiljadu članova, mada Usorac tvrdi da ih je 10.000, kako bi sebi obezbijedio što veći uticaj. Svi oni plaćaju mjesečnu članarinu od pet maraka, što je solidan budžet Udruženja. Do prije par godina se mljekarima u RS, na platnim listića za otkup mlijeka, bez njihovog znanja odbijala članarina za rad novoosnovanog Usorčevog Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Na kraju, pitanje je šta rade ostali mljekari u RS, oni koji nisu među hiljadu članova Usorčevog udruženja? Za sada, oni ćute i gledaju kako Usorac u njihovo ime sa Vladom pregovara o podsticajima, budžetu Ministarstva poljoprivrede, Ekonomskoj politici… I sve to čini iako njegovo Udruženje nema legitimitet, jer nije registrovano u sudu.

(zurnal.info)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ozren

25.03.2015 13:46

Registrovan je u sudu u Doboju

ODGOVORITE
Name

crvenjak

25.03.2015 13:53

Pa zna svaka budala za koga radi.Pitaj te ga koliko je dobio kredita i kolko pomoci.Rumenka treba sto prije nogom u prkno.

ODGOVORITE
Name

A

25.03.2015 15:48

A ko od ovih sindikalaca, vozača seljaka i dr... ne radi u interesu vlade.0 Danas je mup kupio pasata od 70 000 KM koji je došao u Laktaše za pratnju predcjednika a policiji godinu dana ne isplaćuju prevoz... pa šta mislite za koga radi sindikat mup-a...

Name

borg

25.03.2015 14:27

I od suda u Trebinju možete dobiti isto ovakvo uvjerenje.

ODGOVORITE
Name

PAPKAR

25.03.2015 14:45

Javnost zna za PAPKE, a o PAPKARIMA da i ne govorim!!!

ODGOVORITE
Name

Cezar

25.03.2015 14:52

Radi za sebe. Po hiljadu puta dokazana seljačka politika.

ODGOVORITE
Name

Dragojlo

25.03.2015 15:05

Ovde je svjesno upućen dopis u osnovni sud u BL a ne u Doboj, jer se zna da je udruženje registrovano u Doboju. Nekome je trebao ovaj tekst.

ODGOVORITE
Name

Radovan

25.03.2015 16:04

Tipična srpska priča. Znam ja nas......

ODGOVORITE
Name

Di Džej Jarac

25.03.2015 17:03

Bilo bi vrlo zanimljivo, ali i poželjno da se preispita koliko je Usorac, do sada podigao kredita, od koga i pod kojim uslovima.Da li se radi o milionskim iznosima, da li i kako vraća te kredite - samo su neka pitanja na koje bi valjalo naći odgovore.