Пронађена пилула за праведнији свијет?!

Амерички стручњаци са универзитета Беркли пронашли су лек који би могао да утиче на праведнију расподелу богатстава, јер мења неурохемијску равнотежу у мозгу и подстиче спремност људи да се ангажују у "просоцијаном понашању".

Занимљивости 25.03.2015 | 06:54
Пронађена пилула за праведнији свијет?!

"Студија показује да истраживање кључних питања о људској природи може да доведе до важних увида у дијагностификовање и лечење друштвене дисфункционалности", наводи професор Минг Хсу.

Он верује да ће лекови који делују на друштвене функције једнога дана бити кориштени и за лечење душевних болести и стања попут шизофреније или зависности.

Учесници у практичној провери студије добили су две врсте пилула - лажне, са плацебо ефектом и праве са толкапоном, леком који у префронталном кортексу продужава дејство допамина, хемикалије која се повезује са осећајем награде и мотивације.

Након конзумирања пилуле, актери су "делили" новац са анонимном особом. Они који су примили толкапон, новац су са странцем делили на равноправнији начин од оних који су примили плацебо.

"Наша студија показује да је осећај праведности код људи могуће подстаћи леком, који утиче на неке делове мозга", закључио је професор Хсу.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар