То могу само Енглези - држати лекције о расизму, а овамо...!

Какав је био положај тамнопутих људи у Британији крајем 80-их најбоље говори случај Линфорда Кристија, који је екранизован.

Остали спортови 25.03.2015 | 19:40
То могу само Енглези - држати лекције о расизму, а овамо...!

Линфорд Кристи (54) је најбољи британски и један од најбољих светских спринтера свих времена!

Овај невероватни атлета, који је био крупније грађен од свих конкурената током каријере и често више подсећао на Мистер Универзума, него олимпијског шампиона на 100 метара, доносио је Великој Британији злата са сва четири највећа такмичења: Олимпијских игара 1992, Светског првенства 1193, Европског првества 1986, 1990. и 1994, као и Игара добре воље 1990. и 1994.

Иако на почетку документарца који је о њему снимила мрежа "ИТВ4" каже да се најежио када је први пут добио прилику да обуче званичну тренерку Британског атлетског тима, открива и да се тада осећао веома нелагодно.

Штавише, завршио је у полицији!

Овај контроверзни спринтер који је у смирај каријере, 1999. године, коначно суспендован због коришћења недозвољених средстава (коначно, јер се два пута пре тога извлачио), испричао је две готово невероватне приче, које га нису поколебале да прослави британску атлетику у то доба. Иако је рођен и одрастао на Јамајки, у Сент Ендрјуу.

Наиме, у тренутку када се вратио у Енглеску са златном медаљом са Дворанског првенства Европе 1986. године, Кристи је приведен јер је, како тврди, био "црнац у тренерци британске репрезентације".

"Сећам се само колико сам био поносан што сам могао да будем у тој тренерци. Шетао сам се крај 'Пастировог жбуња' (Схепхерд’с Бусх, парк и четврт у Лондону) када ми је пришао полицајац и рекао: 'Шта црнчуга као ти ради у тренерци Британије?'", препричавао је Кристи и додао:

"Одлучио сам да уђем у продавницу и сачекам да се склоне, али када сам изашао, заскочили су ме, заврнули руке иза леђа и ухапсили ме".

Наредног дана, уместо извињења...

"Сутрадан су ме обавестили да су све оптужбе против мене повучене. Све то је било сувише глупо".

То није био једини случај да је Кристи био жртва расизма и то од стране органа реда.

"Неколико дана касније, зауставила ме је саобраћајна полиција и нису желели да прихвате да је црнац добио службени ауто на коришћење. Оптужили су ме да сам украо ауто и ухапсили ме", причао је Кристи.

"После пар дана, полиција је прошла поред моје куће и бацила писмо у ком је писало само: 'Не морате да долазите код нас више, распитали смо се о чему се ради'. Ја сам, ипак, отишао и тражио званично извињење, али су они то категорички одбили. Тек када сам запретио да ћу их тужити, добио сам извињење", испричао је у документарцу који би ускоро требало да буде емитован.

Кристи је данас тренер познатих и мање познатих атлетичара, а дијамант његове блиставе каријере свакако је финална трка на Олимпијским играма 1992. године у Барселони, када је временом 9,96 победио Френкија Фредерикса из Намибије и Дениса Мичела из САД.

Први фаворит, Лирој Барел из САД, који је у полуфиналу трчао 9,97, потпуно је подбацио у финалу и завршио пети.

Пре 1999. године и пада због нандролона, Кристи је био позитиван на Олимпијским играма у Сеулу 1988. године, када је волшебно прошао без казне, јер је комисија Међународног олимпијског комитета гласала 11:10 против санкције, а наводносу двојица чланова комисије заспала током гласања и нису дигла руку.

Такође, током Европског првенства 1994. у Хелсинкију, такмичар на 400 метара Соломон Варисо је пао на допинг контроли током интернационалног дебија, а током саслушања рекао је да је "користио нешто што је Кристи купио у апотеци на Флориди, док су се припремали." Кристијева кривица није доказана...

Коментари / 0

Оставите коментар