To mogu samo Englezi - držati lekcije o rasizmu, a ovamo...!

Kakav je bio položaj tamnoputih ljudi u Britaniji krajem 80-ih najbolje govori slučaj Linforda Kristija, koji je ekranizovan.

Ostali sportovi 25.03.2015 | 19:40
To mogu samo Englezi - držati lekcije o rasizmu, a ovamo...!

Linford Kristi (54) je najbolji britanski i jedan od najboljih svetskih sprintera svih vremena!

Ovaj neverovatni atleta, koji je bio krupnije građen od svih konkurenata tokom karijere i često više podsećao na Mister Univerzuma, nego olimpijskog šampiona na 100 metara, donosio je Velikoj Britaniji zlata sa sva četiri najveća takmičenja: Olimpijskih igara 1992, Svetskog prvenstva 1193, Evropskog prvestva 1986, 1990. i 1994, kao i Igara dobre volje 1990. i 1994.

Iako na početku dokumentarca koji je o njemu snimila mreža "ITV4" kaže da se naježio kada je prvi put dobio priliku da obuče zvaničnu trenerku Britanskog atletskog tima, otkriva i da se tada osećao veoma nelagodno.

Štaviše, završio je u policiji!

Ovaj kontroverzni sprinter koji je u smiraj karijere, 1999. godine, konačno suspendovan zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava (konačno, jer se dva puta pre toga izvlačio), ispričao je dve gotovo neverovatne priče, koje ga nisu pokolebale da proslavi britansku atletiku u to doba. Iako je rođen i odrastao na Jamajki, u Sent Endrjuu.

Naime, u trenutku kada se vratio u Englesku sa zlatnom medaljom sa Dvoranskog prvenstva Evrope 1986. godine, Kristi je priveden jer je, kako tvrdi, bio "crnac u trenerci britanske reprezentacije".

"Sećam se samo koliko sam bio ponosan što sam mogao da budem u toj trenerci. Šetao sam se kraj 'Pastirovog žbunja' (Shepherd’s Bush, park i četvrt u Londonu) kada mi je prišao policajac i rekao: 'Šta crnčuga kao ti radi u trenerci Britanije?'", prepričavao je Kristi i dodao:

"Odlučio sam da uđem u prodavnicu i sačekam da se sklone, ali kada sam izašao, zaskočili su me, zavrnuli ruke iza leđa i uhapsili me".

Narednog dana, umesto izvinjenja...

"Sutradan su me obavestili da su sve optužbe protiv mene povučene. Sve to je bilo suviše glupo".

To nije bio jedini slučaj da je Kristi bio žrtva rasizma i to od strane organa reda.

"Nekoliko dana kasnije, zaustavila me je saobraćajna policija i nisu želeli da prihvate da je crnac dobio službeni auto na korišćenje. Optužili su me da sam ukrao auto i uhapsili me", pričao je Kristi.

"Posle par dana, policija je prošla pored moje kuće i bacila pismo u kom je pisalo samo: 'Ne morate da dolazite kod nas više, raspitali smo se o čemu se radi'. Ja sam, ipak, otišao i tražio zvanično izvinjenje, ali su oni to kategorički odbili. Tek kada sam zapretio da ću ih tužiti, dobio sam izvinjenje", ispričao je u dokumentarcu koji bi uskoro trebalo da bude emitovan.

Kristi je danas trener poznatih i manje poznatih atletičara, a dijamant njegove blistave karijere svakako je finalna trka na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barseloni, kada je vremenom 9,96 pobedio Frenkija Frederiksa iz Namibije i Denisa Mičela iz SAD.

Prvi favorit, Liroj Barel iz SAD, koji je u polufinalu trčao 9,97, potpuno je podbacio u finalu i završio peti.

Pre 1999. godine i pada zbog nandrolona, Kristi je bio pozitivan na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, kada je volšebno prošao bez kazne, jer je komisija Međunarodnog olimpijskog komiteta glasala 11:10 protiv sankcije, a navodnosu dvojica članova komisije zaspala tokom glasanja i nisu digla ruku.

Takođe, tokom Evropskog prvenstva 1994. u Helsinkiju, takmičar na 400 metara Solomon Variso je pao na doping kontroli tokom internacionalnog debija, a tokom saslušanja rekao je da je "koristio nešto što je Kristi kupio u apoteci na Floridi, dok su se pripremali." Kristijeva krivica nije dokazana...

Komentari / 0

Ostavite komentar