"Хоћу да знам ко ме клевеће и оптужује!"

У писму које је, после одлуке Светог архијерејског синода СПЦ да синодска комисија размотри и рад Епархије канадске СПЦ, челник те епархије, владика Георгије (Ђокић) одговорио је писмом патријарху српском Иринеју.

Свијет 23.03.2015 | 22:34
"Хоћу да знам ко ме клевеће и оптужује!"

Владика канадске епархије обавестио је поглавара СПЦ да је одлуку примио к знању, али да исто тако очекује да се тачно установи ко то, са пуном свешћу онога што чини, клевета свог архијереја и нарушава устројство цркве, за шта треба да се сносе одговарајуће последице.

Епископ Георгије обавештава првојереја СПЦ да ће поступити сходно канонима цркве и у овом случају, "а све са намером да се стекне права слика о стању у епархији и о раду њеног архијереја".

- И овога пута понављамо да бисмо поводом приговора и оптужби на рад архијереја волели да се са лицима која су се жалила суочимо у присуство чланова комисије када буду дошли у епархију - пише владика Георгије.

- Сматрамо да би то допринело да се разјасне многе ствари и установи истина. Члановима комисије обезбедићемо и увид у материјално пословање Епархије канадске, скупа са редовним годишњим извештајима Надзорног одбора епархије, као и извештајима државних органа Канаде који приликом инспекција никада нису имали примедби на пословање епархије, нити на наш начин вођења финансијских књига.

Владика Георгије, који је у међувремену допутовао у отаџбину и борави у родном крају, у Семберији, истиче да се радује скором сусрету са члановима комисије, "са надом да ће се након низа година неоснованих напада (претпостављамо од увек истих лица) напокон утврдити ко је овде шта радио, ко је цркву градио а ко разграђивао". Све ће, како истиче, "коначно да изађе на видело".

- Ви ћете добити увид у чињенично стање у епархији, у рад њеног архијереја и легитимне цифре нашег пословања, а честити верници у Канади имена оних што иза својих заклона пљују по цркви, а за клевету и по црквеном и по државном законодавству постоји прописана санкција.

Епископ Георгије још каже да би јавно објављивање налаза комисије било и те како пожељно, "а сами задржавамо право да налазе комисије поделимо са нашим верницима, тим пре што се одлуком инсистира да се од њихових добровољних прилога, а не од стране оних који нас оптужују, финансира рад комисије".

ДА ПЛАТИ КО ИЗГУБИ

- Лично сматрамо да би трошкови за целокупни поступак требало да падну на терет оних који истрагу покрећу, јер то је правило и ред у било ком законодавству - наводи владика Геогрије у писму. - И поред тога, повиноваћемо се вашој одлуци, свесни између осталог и тога да ћемо, пред канадским судом имати прилике да и тај део средстава повратимо од оних који су нас неосновано оптужили - закључује он.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Контра

23.03.2015 21:42

Кад су у питању финансије, то једино мозе Григорије да покрене, посто га само то интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

23.03.2015 22:29

После господина Павла је настала огромна празнина. Ове данашње Владике су постали бизнисмени. Најмање их интересује Црква. У томе предњачи црвени патријарх Иринеј... Пастири полако остају без стада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крстивоје

23.03.2015 22:30

Исти они који су оклеветали Артемија,Василија,Филарета и тебе су.Треба да улетис кинту нашем патријарху да те не дира јер видиш да је то и додик преко Дрине исто учинио да би остао на власти .Видиш владико нико твој рад не цени сад кад је све уреду тамо преко океана а знаш како нам је пре било стање српској православној цркви.Сад се неки дочепали власти па вас понижавају гдје су били док је ратом разарана Србија и Српска Република.Лако је сада возати се у скупим аутомобилима и глумити доброту а овамо све се чини да се разори једини организам који је увек био носилац српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маке

24.03.2015 07:48

Црква треба да зиви,али обавезно треба да плаца дрзави порез,богаство је нарусило цркву и довело трговце под мантије.Како код реформа би добро досла да се одвоји зито од кукоља и да се вратимо духовности,попови у овој немастини,додусе не сви али вецина нема емпатију према народу и наплацују за своје услуге које трају кратко велике новце,народ је огорцен и губи стрпљење.

ОДГОВОРИТЕ