"Hoću da znam ko me kleveće i optužuje!"

U pismu koje je, posle odluke Svetog arhijerejskog sinoda SPC da sinodska komisija razmotri i rad Eparhije kanadske SPC, čelnik te eparhije, vladika Georgije (Đokić) odgovorio je pismom patrijarhu srpskom Irineju.

Svijet 23.03.2015 | 22:34
"Hoću da znam ko me kleveće i optužuje!"

Vladika kanadske eparhije obavestio je poglavara SPC da je odluku primio k znanju, ali da isto tako očekuje da se tačno ustanovi ko to, sa punom svešću onoga što čini, kleveta svog arhijereja i narušava ustrojstvo crkve, za šta treba da se snose odgovarajuće posledice.

Episkop Georgije obaveštava prvojereja SPC da će postupiti shodno kanonima crkve i u ovom slučaju, "a sve sa namerom da se stekne prava slika o stanju u eparhiji i o radu njenog arhijereja".

- I ovoga puta ponavljamo da bismo povodom prigovora i optužbi na rad arhijereja voleli da se sa licima koja su se žalila suočimo u prisustvo članova komisije kada budu došli u eparhiju - piše vladika Georgije.

- Smatramo da bi to doprinelo da se razjasne mnoge stvari i ustanovi istina. Članovima komisije obezbedićemo i uvid u materijalno poslovanje Eparhije kanadske, skupa sa redovnim godišnjim izveštajima Nadzornog odbora eparhije, kao i izveštajima državnih organa Kanade koji prilikom inspekcija nikada nisu imali primedbi na poslovanje eparhije, niti na naš način vođenja finansijskih knjiga.

Vladika Georgije, koji je u međuvremenu doputovao u otadžbinu i boravi u rodnom kraju, u Semberiji, ističe da se raduje skorom susretu sa članovima komisije, "sa nadom da će se nakon niza godina neosnovanih napada (pretpostavljamo od uvek istih lica) napokon utvrditi ko je ovde šta radio, ko je crkvu gradio a ko razgrađivao". Sve će, kako ističe, "konačno da izađe na videlo".

- Vi ćete dobiti uvid u činjenično stanje u eparhiji, u rad njenog arhijereja i legitimne cifre našeg poslovanja, a čestiti vernici u Kanadi imena onih što iza svojih zaklona pljuju po crkvi, a za klevetu i po crkvenom i po državnom zakonodavstvu postoji propisana sankcija.

Episkop Georgije još kaže da bi javno objavljivanje nalaza komisije bilo i te kako poželjno, "a sami zadržavamo pravo da nalaze komisije podelimo sa našim vernicima, tim pre što se odlukom insistira da se od njihovih dobrovoljnih priloga, a ne od strane onih koji nas optužuju, finansira rad komisije".

DA PLATI KO IZGUBI

- Lično smatramo da bi troškovi za celokupni postupak trebalo da padnu na teret onih koji istragu pokreću, jer to je pravilo i red u bilo kom zakonodavstvu - navodi vladika Geogrije u pismu. - I pored toga, povinovaćemo se vašoj odluci, svesni između ostalog i toga da ćemo, pred kanadskim sudom imati prilike da i taj deo sredstava povratimo od onih koji su nas neosnovano optužili - zaključuje on.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kontra

23.03.2015 21:42

Kad su u pitanju finansije, to jedino moze Grigorije da pokrene, posto ga samo to interesuje.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

23.03.2015 22:29

Posle gospodina Pavla je nastala ogromna praznina. Ove današnje Vladike su postali biznismeni. Najmanje ih interesuje Crkva. U tome prednjači crveni patrijarh Irinej... Pastiri polako ostaju bez stada.

ODGOVORITE
Name

krstivoje

23.03.2015 22:30

Isti oni koji su oklevetali Artemija,Vasilija,Filareta i tebe su.Treba da uletis kintu našem patrijarhu da te ne dira jer vidiš da je to i dodik preko Drine isto učinio da bi ostao na vlasti .Vidiš vladiko niko tvoj rad ne ceni sad kad je sve uredu tamo preko okeana a znaš kako nam je pre bilo stanje srpskoj pravoslavnoj crkvi.Sad se neki dočepali vlasti pa vas ponižavaju gdje su bili dok je ratom razarana Srbija i Srpska Republika.Lako je sada vozati se u skupim automobilima i glumiti dobrotu a ovamo sve se čini da se razori jedini organizam koji je uvek bio nosilac srpskog naroda

ODGOVORITE
Name

Make

24.03.2015 07:48

Crkva treba da zivi,ali obavezno treba da placa drzavi porez,bogastvo je narusilo crkvu i dovelo trgovce pod mantije.Kako kod reforma bi dobro dosla da se odvoji zito od kukolja i da se vratimo duhovnosti,popovi u ovoj nemastini,doduse ne svi ali vecina nema empatiju prema narodu i naplacuju za svoje usluge koje traju kratko velike novce,narod je ogorcen i gubi strpljenje.

ODGOVORITE