Да ли је папа извео чудо у Напуљу?

Папа Фрања извео је чудо, или барем “полу-чудо”, након што је у његовом присуству осушена крв светог Ђенара постала течна.

Занимљивости 23.03.2015 | 21:48
Да ли је папа извео чудо у Напуљу?

Крв свеца која се чувала у Напуљу у стакленој ампули заправо је била потпуно сасушена, али кад је папа пољубио светињу, она је почела да се претвара у течност.

“То је знак да свети Ђенаро воли папу Фрању: половина његове крви постала је течна”, рекао је кардинал Крискент Сепе, надбискуп Напуља окупљеној маси верника.

“Пошто се само половина крви светитеља претворила у течност, то значи да морамо бити бољи; имамо још посла”, рекао је папа. “Имамо само половину љубави светитеља”.

Касније је сва крв из ампуле постала течна, што је неким верницима натерало сузе на очи.

Свети Ђенаро, познат и као свети Јануар, био је бискуп Напуља док није мученички пострадао 305. током владавине цара Диоклецијана.

Тада је било уобичајено међу хришћанима да прикупљају крв својих мученика и чувају је у катакомбама уз остатке преминулих.

Присуство крви у ампулама поред костура доказ је да је особа умрла мученичком смрћу.

Верници верују да крв светог Ђенара постаје течна три пута годишње, уколико се довољно моле: на празник овог светитеља 19. септембра, субота пре прве недеље маја и 16. децембра.

Претварање крви светог Ђенара у течност документовано је последњих шест векова, а у неким годинама догађало се чак и 18 пута.

У суботу је први пут крв постала течност у присуству папе, још од 1848, када се чудо догодило и у рукама папе Пија ИX.

Скептици сматрају да постоји друго објашњење овог феномена. Једна могућност је да се агрегатно стање крви мења због промене локације бочице.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар