Da li je papa izveo čudo u Napulju?

Papa Franja izveo je čudo, ili barem “polu-čudo”, nakon što je u njegovom prisustvu osušena krv svetog Đenara postala tečna.

Zanimljivosti 23.03.2015 | 21:48
Da li je papa izveo čudo u Napulju?

Krv sveca koja se čuvala u Napulju u staklenoj ampuli zapravo je bila potpuno sasušena, ali kad je papa poljubio svetinju, ona je počela da se pretvara u tečnost.

“To je znak da sveti Đenaro voli papu Franju: polovina njegove krvi postala je tečna”, rekao je kardinal Kriskent Sepe, nadbiskup Napulja okupljenoj masi vernika.

“Pošto se samo polovina krvi svetitelja pretvorila u tečnost, to znači da moramo biti bolji; imamo još posla”, rekao je papa. “Imamo samo polovinu ljubavi svetitelja”.

Kasnije je sva krv iz ampule postala tečna, što je nekim vernicima nateralo suze na oči.

Sveti Đenaro, poznat i kao sveti Januar, bio je biskup Napulja dok nije mučenički postradao 305. tokom vladavine cara Dioklecijana.

Tada je bilo uobičajeno među hrišćanima da prikupljaju krv svojih mučenika i čuvaju je u katakombama uz ostatke preminulih.

Prisustvo krvi u ampulama pored kostura dokaz je da je osoba umrla mučeničkom smrću.

Vernici veruju da krv svetog Đenara postaje tečna tri puta godišnje, ukoliko se dovoljno mole: na praznik ovog svetitelja 19. septembra, subota pre prve nedelje maja i 16. decembra.

Pretvaranje krvi svetog Đenara u tečnost dokumentovano je poslednjih šest vekova, a u nekim godinama događalo se čak i 18 puta.

U subotu je prvi put krv postala tečnost u prisustvu pape, još od 1848, kada se čudo dogodilo i u rukama pape Pija IX.

Skeptici smatraju da postoji drugo objašnjenje ovog fenomena. Jedna mogućnost je da se agregatno stanje krvi menja zbog promene lokacije bočice.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar